Лайънс Клуб Варна дарява апаратура за офталмологичен преглед на недоносени бебета

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:51 / 23.03.2009
2019
Лайънс Клуб Варна ще дари на Очна клиника - Варна апаратура за офталмологичен преглед на недоносени бебета, която по волята на дарителя и със съгласието на получателя на дарението ще бъде инсталирана и предоставена за ползване на неонатологичното отделение на Акушеро-гинекологичната болница - гр.Варна и ще се ползва от специалистите - детски офталмолози на място. Стойността на дарението е 30000 лв. Сумата бе събрана по време на организираните от Лайънс клуба Лятно благотворително парти и Коледния виенски бал през 2008 година. Дарението ще бъде официално връчено на ръководството на лечебното заведение на специална церемония във вторник (24.03.2009 ) от 13 часа, която ще се състои в неонатологичното отделение на АГ-болница - Варна в присъствието на специалисти от двете болници.

Ретинопатията на недоносените бебета (ROP) е една от най- честите причини за детска слепота в света, а в страните от Източна Европа и Латинска Америка представлява над 50% от причините за това заболяване с фатални последици. Ретинопатията се счита за предотвратима в голяма част от случаите, ако се открие и лекува навреме, за което е необходима подходяща диагностична и лечебна апаратура. Поради деликатното състояние на недоносените бебета, диагностиката и лечението трябва да се извършва на място - в неонатологичноите отделения на акушеро-гинекологичните болници. Именно това условие изисква и наличието на апаратурата, която Лайънс клуб Варна ще дари. Предмета на дарението - апарат Cryostar cryosurgical system 1500 III с Schulenberg ROP probe е световно признат като един от най-добрите. Радост и гордост, е че децата не само на Варна, но и тези, които пристигат от цяла България в неонатологичното оделение на АГ-болница - гр.Варна, ще получат този ранен шанс да преодолеят слепотата, която ги заплашва.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).