Латвиeцът, източил сметката на бургаско училище, ще остане във варненския арест

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:01 / 13.12.2016
985
Латвиецът Янис Ченявскис, задържан миналата седмица под стража с определение на Варненския окръжен съд и разследван за пране на пари ще продължи да пребивава в ареста. Днес състав на Апелативен съд - Варна потвърди първоначалния арест на 27 годишния чужденец, който е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на ОД МВР Варна.

Пресслужбата на Варненския апелативен съд припомня, че латвиецът е бил задържан при опит да изтегли неправомерно пари от банковата сметка на свое дружество, регистрирано в края на м.ноември тази година. Седмица след регистрацията по сметката му в българска банка постъпили 79 885 лв. 

Разследващите установили, че постъпленията на пари в сметката на латвиеца станали след като обвиняемият проникнал в компютър на ОУ"Л.Каравелов" в Бургас, от който се извършвало интернет банкиране. От разплащателната сметка на учебното заведение той прехвърлил 79 885 лвпо сметка на своетоновооткрито дружество. На 7декември Янис изтеглил 2000 лева и дал заявка да изтегли още 18 000 лева. При опита да го направи, бил задържан в банковия клон на варненска банка. Латвиецът е обвинен в пране на пари, осъществено двукратно в съучастие с неизвестни лица.
Престъплението е тежко по смисъла на българския закон, което се наказва със затвор от 1 до 8 години. 

Събраните в хода на следствените действия доказателства и материали обосновават предположението, че Ченявскис е съпричастен към деянието. Актуален към настоящия момент е и изводът, че латвиецът може да се укрие от наказателно преследване. След като пристигнал в България той отсядал в различни хотели, дори без да се регистрира. Днес чужденецът заяви, че в ареста се чувствал като животно в клетка и че нямал осигурени елементарни условия. 

Той иска да се върне в родината си и ако бъде призован щял да се яви пред българския съд. И въззивната апелативна инстанция намира обаче, че ако Янис Ченявскис бъде с по-лека мярка за неотклонение може да извърши друго престъпление, като се опита да заличи документи или да повлияе на свидетели.
Определението, с което Апелативният съд във Варна потвърди първоначалния арест на латвийския гражданинЯнис Ченявскис, разследван у нас за пране на пари не подлежи на обжалване.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...
Община Варна обяви свободните места за първо класиране в детските...
На прага на летния сезон сериозен проблем тревожи бранша по морет...
Вход свободен и празнична програма на 6 май в Парк-музей "Владисл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).