Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Латвиeцът, източил сметката на бургаско училище, ще остане във варненския арест
Автор: Екип Varna24.bg 15:01 / 13.12.2016Коментари (0)970
©
Латвиецът Янис Ченявскис, задържан миналата седмица под стража с определение на Варненския окръжен съд и разследван за пране на пари ще продължи да пребивава в ареста. Днес състав на Апелативен съд - Варна потвърди първоначалния арест на 27 годишния чужденец, който е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на ОД МВР Варна.

Пресслужбата на Варненския апелативен съд припомня, че латвиецът е бил задържан при опит да изтегли неправомерно пари от банковата сметка на свое дружество, регистрирано в края на м.ноември тази година. Седмица след регистрацията по сметката му в българска банка постъпили 79 885 лв. 

Разследващите установили, че постъпленията на пари в сметката на латвиеца станали след като обвиняемият проникнал в компютър на ОУ"Л.Каравелов" в Бургас, от който се извършвало интернет банкиране. От разплащателната сметка на учебното заведение той прехвърлил 79 885 лвпо сметка на своетоновооткрито дружество. На 7декември Янис изтеглил 2000 лева и дал заявка да изтегли още 18 000 лева. При опита да го направи, бил задържан в банковия клон на варненска банка. Латвиецът е обвинен в пране на пари, осъществено двукратно в съучастие с неизвестни лица.
Престъплението е тежко по смисъла на българския закон, което се наказва със затвор от 1 до 8 години. 

Събраните в хода на следствените действия доказателства и материали обосновават предположението, че Ченявскис е съпричастен към деянието. Актуален към настоящия момент е и изводът, че латвиецът може да се укрие от наказателно преследване. След като пристигнал в България той отсядал в различни хотели, дори без да се регистрира. Днес чужденецът заяви, че в ареста се чувствал като животно в клетка и че нямал осигурени елементарни условия. 

Той иска да се върне в родината си и ако бъде призован щял да се яви пред българския съд. И въззивната апелативна инстанция намира обаче, че ако Янис Ченявскис бъде с по-лека мярка за неотклонение може да извърши друго престъпление, като се опита да заличи документи или да повлияе на свидетели.
Определението, с което Апелативният съд във Варна потвърди първоначалния арест на латвийския гражданинЯнис Ченявскис, разследван у нас за пране на пари не подлежи на обжалване.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: