Легендарният квартал "Химик" в Девня ще се сдобие с детска площадка

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:50 / 31.08.2016
1864
Община Девня планира да изгради със собствени бюджетни средства чисто нова детска площадка в квартал "Химик", съобщи кметът Свилен Шитов. "Необходимостта от място за забавление на малчуганите в този квартал е повече от належаща и наесен общината ще се заеме с този въпрос", заяви градоуправникът на Девня.

Макар и изоставен, легендарният квартал на Девня има 3 обитаеми жилищни блока, в които живеят и семейства с малки деца. На предходната си сесия местният парламент на Девня одобри Програмата за актуализация на капиталовите разходи на общината, по силата на която ще бъдат отпуснати средства за изграждане на 5 нови детски площадки в града. Една от тях ще бъде в кв. "Химик", като Община Девня ще инвестира около 10 хил. лева в реализацията на проекта.

Малката жилищна зона, построена в средата на 60-те години на 20-ти век за работниците в девненските заводи, е била изключително модерна за времето си. Кварталът е разполагал с три басейна, единият от които с олимпийски размери, кафе-сладкарница и парк за отдих с площ от 100 дка.

С течение на времето обаче повечето жилищни блокове са съборени поради слабости в конструкцията. След 1989-а година собственикът на терените - "Солвей Соди" - ги продава на частна фирма, която ги ипотекира. По-късно банката кредитор предявява вземане и ги продава. Така кв. "Химик" попада в ръцете на нов стопанин, който не полага абсолютно никакви грижи за своята собственост.

Днес частният квартал се е превърнал в "призрачна зона". Паркът и басейните са погълнати от "джунгла" - развъдник за змии и гущери, а новият стопанин на кв. "Химик" си позволява да депонира стари гуми въпреки забраната. Кметът Свилен Шитов е писал няколко писма до фирмата собственик, но нито депото е премахнато, нито "джунглата" е заприличала на парк.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).