Лекари дискутират модерни терапии при различни отравяния

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:15 / 07.12.2018
2033
Със симпозиум ще отбележи 28-мата си годишнина Клиниката по токсикология на МБАЛ-Варна към ВМА. Форумът започва на 10 декември от 09.00 часа.

Темата е "Клиничната токсикология – интердисциплинарна наука". Симпозиумът, в който ще обменят опит специалисти и учени от МБАЛ-Варна и Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" в морската столица, е част от традиционните "Дни на науката", които се провеждат под патронажа на началника на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Във фокуса на дискусиите ще са модерните методи за диагностика и терапии при отравяния и токсикоалергични реакции, както и работата с пациенти с алкохолна и наркотична зависимост. Предвидена е и постерна сесия с 13 постера по актуални теми. 

Клиниката по токсикология на ВМА-Варна е създадена през 1990 г. Единствено в нея в цяла Североизточна България се лекуват остри отравяния, както и най-тежкото алергично заболяване – болестта на Лайл. Клиниката разполага с 15 легла, самостоятелен диализен център и отделение за бедствени токсикохимични ситуации. Лабораторията й за  токсикохимичен анализ пък подпомага съдебната система в региона. А четирима от опитните лекари са републикански консултанти по токсикология за Североизточна България и оказват помощ на колегите си от всички болници в района.

От 1999 г. досега клиниката е утвърдена база за придобиване на специалност по "Клинична токсикология", за обучение на лекари-стажанти и студенти по "Медицина" и "Фармация" в МУ-Варна. Специалистите ежегодно провеждат и курсове за следдипломна квалификация по актуални научни проблеми на острите отравяния. Клиниката внедрява най-новите методи за лечение в клиничната токсикология,  научните разработки и публикации на лекарите са повече от 200, а те са активни участници в републикански и международни форуми.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).