Лекари от МБАЛ "Св. Анна“ направиха чудеса, за да спасят трима младежи след зловещи катастрофи

Автор: Пламена Николова
Коментари (5)
08:50 / 16.10.2018
31123
В последно време има сериозно увеличение на млади пациенти, пострадали при пътно-транспортни инциденти, съобщиха за Varna24.bg от пресслужбата на МБАЛ "Св. Анна" във Варна.

Въпреки солидния си стаж, лекарите в реанимацията на МБАЛ "Св. Анна" са стъписани от растящия травматизъм при много млади хора. Само за 4 дни – от 4 до 8 октомври в отделението са докарани 6-има пациенти с тежки съчетани травми – на глава, шия, ребра, таз и крайници, съобщиха от пресслужбата на здравното заведение.

Добрата новина е, че те са стабилизирани, а трима от тях вече са приведени за лечение в Ортопедия.

Изключително изпитание за медиците бил случаят с 29-годишният Николай. Той е докаран в здравното заведение с мозъчна травма, счупени два шийни прешлена, напълно парализирани долни крайници, двустранно счупени ребра  и счупен таз. Младият мъж е бил на ръба на живота и смъртта заради множеството си тежки травми.

Състоянието му е животозастращаващо и поради дисекция на гръдната аорта, която пациентът прави. Следва консулт с доц. Пламен Панайотов от УМБАЛ "Света Марина“ във Варна. Поради невъзможността да се прави отворена операция, реаниматорите на "Света Анна“ правят консулт и с националния консултант проф. Иво Петров.

За да бъде спасен животът на 29-годишния мъж, той трябва да бъде подложен на инвазивно поставяне на стент на аортата, което обаче може да стане само в София. За да оцелее Николай по пътя обаче се налага варненските медици да стабилизират шийните прешлени, да санират белия дроб, да направят екстензия на таза и в стабилна хемодинамика – с максимум 100 кръвно налягане, да го транспортират до София. След извършване на всички манипулации при абсолютно презицна медикаментозна анестезия, реаниматорът от МБАЛ "Света Анна – Варна“ д-р Фатме Ахмед тръгва с пациента в линейка на ЦСМП – Варна, пристига в София в 21 ч., където екипът на проф. Иво Петров поема за сърдечната интервенция, а варненският екип се прибира през нощта обратно в болницата.

Сред пострадалите, постъпили преди дни в Реанимацията с опасност за живота, са 17-годишно момиче и 18-годишно момче в изключително тежко състояние. Момчето е с черепно-мозъчна травма, шийна травма, гръдна травма и счупени бедро и подбедрица. Момичето е с травми на таз, корем и изключително тежка лицево-челюстна травма. Операцията по възстановяване лицето на младото момиче е извършил специалист от Военно-морска болница - Варна. Медиците от МБАЛ "Св. Анна" са положили неимоверни усилия, за да опазят живота на младежите, които вече са стабилизирани и под наблюдение. 


Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).