Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Лекари от УМБАЛ "Св. Марина“ извършиха първата имплантация на изкуствен сфинктер на пикочния мехур
Автор: Пламена Николова 08:51 / 15.01.2020Коментари (1)5938
©
Първата имплантация на изкуствен сфинктер на пикочния мехур бе извършена в клиниката по урология в УМБАЛ "Св. Марина“ – Варна. Операцията осъществиха ръководителят на клиниката доц. д-р Деян Анакиевски и гост урологът д-р Евгени Аларгов, водещ специалист по имплантивна и реконструктивна урология в Атина, Гърция.

Способността на човешкото тяло да поддържа нормалните процеси по съхранение на урина в пикочния мехур, задържането й без да изпуска, докато той се напълни и стимулирането на уриниране след това, се регулира от сфинктер - мускул, разположен на пикочния мехур.

В случаите, в които естественият сфинктер е увреден и не функционира, е налице уринарна инконтиненция, което представлява спонтанно и неконтролируемо изпускане на урина от пикочния мехур. Тя настъпва по различни причини, дължи се на различни фактори, проявява се и при двата пола и води до хигиеничен и социален проблем за пациентите. Единствената операция, която може да възстанови задържането на урината и да регулира естественото функциониране на уринарния тракт, е имплантирането на изкуствен сфинктер. Той представлява имплант за контрол на уринирането, който се поставя изцяло вътре в тялото на пациента, на мястото на нефункциониращият естествен сфинктер, поддържа пикочния мехур затворен, задържа урината в него и не позволява неволното й изпускане.

Изкуственият сфинктер е трикомпонентен, състои се от надуваем пръстен, наподобяващ малка помпичка, който се поставя около уретрата, резервоар за урината и контролна помпа, която регулира пръстена. Операцията трае около час и с един разрез се имплантират всички компоненти, заявява доц. д-р Анакиевски. Имплантът остава в тялото на човек до живот и е незабележим отвън. От четири до шест седмици след имплантацията, в зависимост от положението на пациента, изкуственият сфинктер се активира и започва да работи. Лекуващият лекар обучава болния как да управлява контролната помпа - с натискане, сфинктерът се отваря и пациентът уринира по физиологичен начин, всички сетива и чувства на уриниране са запазени, след което до една минута се затваря сам. По този начин той може да контролира отделителната си система.

Съвременната медицина разполага с материали, импрегнирани със специфични антибиотични схеми, които осигуряват стабилизирана нормална функция на пикочния мехур и уретрата над десет години. Разработени са иновативни хирургични техники, с които се съкращава оперативното време, а рискът от следоперативна инфекция се свежда до минимум, уточнява д-р Аларгов.

Благодарение на този съвременен метод за лечение на уринарна инконтиненция се подобрява и повишава качеството на живот на пациентите и те могат да се върнат към активния си начин на живот.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.01.2020 г.
0
 
 
Браво на всички работешти във тази болница
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: