Лекарите във Варна останаха без медицински направления

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (10)
10:28 / 14.06.2013
2952
От 2 седмици във Варна и областта има сериозен дефицит на медицински направления за специалист. Това научи "Черно море" от председателя на районната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Светлин Митев. Той вече е алармирал с писмо Районната здравноосигурителна каса.

Трусове с направленията има в края на всяко тримесечие и те трудно се преодоляват, каза още д-р Митев. На практика дефицитът принуждава общопрактикуващите лекари да ограничат профилактичните изследвания. Според шефа на БЛС - Варна, причините са комплексни и налагат спешна корекция в начина на отпускането и изразходването на направленията. Има случаи, когато болен отива при специалист, без да има нужда от това. И обратното! Човек, който се нуждае от специализирана помощ, плаща за това от джоба си, въпреки че е здравноосигурен.

В крайна сметка недостигът се отразява пряко на приходите на доболничната, специализираната и болничната помощ. Системата трябва да бъде реформирана така, че да задоволява най-вече потребностите на пациентите, каза още д-р Митев. Според него Варненска област е най-ощетена откъм направления, има и диспропорции при разпределението им по области в страната.

От НЗОК съобщиха, че направленията за специалист
за второто тримесечие на годината, са 1 612 894, което е с 37 392 повече спрямо първото тримесечие на 2013 г.
През тази седмица са отпуснати и допълнителни 465 888 лв. за медико-диагностични изследвания.

Разпределението е направено на база определените в Закона за бюджета на НЗОК за 2013 г. средства за тази цел в размер на 178 млн. лв., като е съобразено и включването на нови дейности - специализиран преглед по пакет "Физикална и рехабилитационна медицина" и високоспециализирана дейност "Ехография на млечна жлеза", антитела срещу тереоидната пероксидаза - Аnti - TPO и ехография на отделителна система при деца до 1 година. Също така е отчетено и повишаването на цените на дейностите по пакети "Образна диагностика" и "Обща и клинична патология".

На първо място са обезпечени програмите за майчино и детско здравеопазване, при които са гарантирани задължителните прегледи, консултации и изследвания. Предвидени са и направления по програмите за профилактика, диспансерно наблюдение на хронично болни и пациенти, попадащи в рискови групи. По този начин НЗОК гарантира наблюдението и лечението на групите от населението, които се нуждаят от специални грижи, съобщиха още от пресцентъра на институцията.

Личните лекари и специалистите могат да използват 10% допълнително над определените им за тримесечие регулативни стандарти, като те не трябва да се компенсират. Остава и възможността за надвишаване на регулативните стандарти с още 15%, които трябва да се компенсират в следващото тримесечие, а неусвоените направления от предходното тримесечие могат да бъдат усвоени през текущото. Предвидена е и възможност при неусвоени направления за диспансерно наблюдение те да бъдат прехвърлени за остри случаи.

Определен е и резерв в НЗОК и РЗОК, от който да бъдат отпускани допълнителни средства на личните лекари и на специалистите, ако те са заявили такава необходимост.

Източник: в. "Черно море"


Виж коментарите (10)
Още новини от Новини от Варна:
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).