Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Лекарите във Варна останаха без медицински направления
Автор: Екип Varna24.bg 10:28 / 14.06.2013Коментари (10)2894
© Varna24.bg
От 2 седмици във Варна и областта има сериозен дефицит на медицински направления за специалист. Това научи "Черно море" от председателя на районната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Светлин Митев. Той вече е алармирал с писмо Районната здравноосигурителна каса.

Трусове с направленията има в края на всяко тримесечие и те трудно се преодоляват, каза още д-р Митев. На практика дефицитът принуждава общопрактикуващите лекари да ограничат профилактичните изследвания. Според шефа на БЛС - Варна, причините са комплексни и налагат спешна корекция в начина на отпускането и изразходването на направленията. Има случаи, когато болен отива при специалист, без да има нужда от това. И обратното! Човек, който се нуждае от специализирана помощ, плаща за това от джоба си, въпреки че е здравноосигурен.

В крайна сметка недостигът се отразява пряко на приходите на доболничната, специализираната и болничната помощ. Системата трябва да бъде реформирана така, че да задоволява най-вече потребностите на пациентите, каза още д-р Митев. Според него Варненска област е най-ощетена откъм направления, има и диспропорции при разпределението им по области в страната.

От НЗОК съобщиха, че направленията за специалист
за второто тримесечие на годината, са 1 612 894, което е с 37 392 повече спрямо първото тримесечие на 2013 г.
През тази седмица са отпуснати и допълнителни 465 888 лв. за медико-диагностични изследвания.

Разпределението е направено на база определените в Закона за бюджета на НЗОК за 2013 г. средства за тази цел в размер на 178 млн. лв., като е съобразено и включването на нови дейности - специализиран преглед по пакет "Физикална и рехабилитационна медицина" и високоспециализирана дейност "Ехография на млечна жлеза", антитела срещу тереоидната пероксидаза - Аnti - TPO и ехография на отделителна система при деца до 1 година. Също така е отчетено и повишаването на цените на дейностите по пакети "Образна диагностика" и "Обща и клинична патология".

На първо място са обезпечени програмите за майчино и детско здравеопазване, при които са гарантирани задължителните прегледи, консултации и изследвания. Предвидени са и направления по програмите за профилактика, диспансерно наблюдение на хронично болни и пациенти, попадащи в рискови групи. По този начин НЗОК гарантира наблюдението и лечението на групите от населението, които се нуждаят от специални грижи, съобщиха още от пресцентъра на институцията.

Личните лекари и специалистите могат да използват 10% допълнително над определените им за тримесечие регулативни стандарти, като те не трябва да се компенсират. Остава и възможността за надвишаване на регулативните стандарти с още 15%, които трябва да се компенсират в следващото тримесечие, а неусвоените направления от предходното тримесечие могат да бъдат усвоени през текущото. Предвидена е и възможност при неусвоени направления за диспансерно наблюдение те да бъдат прехвърлени за остри случаи.

Определен е и резерв в НЗОК и РЗОК, от който да бъдат отпускани допълнителни средства на личните лекари и на специалистите, ако те са заявили такава необходимост.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Denitsa Ivanova
премахни филтъра

0
 
 
Мъжът ми е личен лекар - до сега не се е случвало да не му достигат направленията, но такова чудо не е било никога!! А от касата разправят врели-некипели, че били увеличили бройката на направленията!! Мошеници
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: