Ликвидираха нефтен разлив във Варненския залив

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:28 / 24.10.2017
4035
Във Варненския залив се проведе съвместно учение по ликвидиране на нефтен разлив. В тренировката участваха представители на Главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност", Дирекция "Морска администрация"-Варна, Европейска агенция за морска сигурност (EMSA) и други.

През 2012 г. бе оборудван първият кораб за борба с нефтени разливи в териториалните води на България, като неговият договор с Европейската агенция за морска сигурност изтече през миналата година. С усилията на ръководствата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на Изпълнителна агенция "Морска администрация", бе постигнато споразумение с европейската институция за сключване на нов договор за оборудване на нов кораб - втори за черноморската граница на Европейския съюз.

Практиката е да има само един в даден регион, а в Черноморския вече има разположен плавателен съд от такъв тип в Констанца, Румъния. След тази договореност беше проведен търг от EMSA за оборудването на търговски кораб, който е на разположение за реакция в случай на разлив.
По време на учението днес, корабът демонстрира оборудването си за проучване, обозначаване и борба с нефтени разливи, както и приемането и предаването на данни от/на Морския спасително-координационен център. Тренировката се проведе в сътрудничество с EMSA, като паралелно бяха активирани системата за сателитно наблюдение за нефтени разливи (Clean Sea Net) и европейската система за бедствия CESIS (ERC).


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...
Община Варна обяви свободните места за първо класиране в детските...
На прага на летния сезон сериозен проблем тревожи бранша по морет...
Вход свободен и празнична програма на 6 май в Парк-музей "Владисл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).