Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Лилия Христова: Очаква ни знакова учебна година
Автор: Екип Varna24.bg 13:35 / 16.09.2015Коментари (0)692
© Черно море
Очаква ни знакова нова учебна година, каза директорът на общинската дирекция "Образование и младежки дейности" Лилия Христова на традиционното септемврийско съвещание на училищните директори. 

Причината е новият образователен закон, който се обсъжда в парламента и предстои да бъде приет. Лилия Христова изрази надежда той да бъде приет без сътресения от директори, учители, ученици и родители. 

"Моят призив е на този документ, който много скоро ще стане факт, да гледаме като на нещо ново и да не го сравняваме с предишния. Това е един модерен закон, съобразен с европейските и световните практики, той съдържа нова философия за образованието. Убедена съм, че целият екип на образователната система у нас е изграден от много добре обучени кадри, които ще успеят да се справят с предизвикателствата на новия закон, разбира се, с подкрепата на местната власт, на регионалните инспекторати и на МОН. 

Много работа ни предстои, но когато вървим в една посока - в името на качественото образование на децата и нормалното им пребиваване в училище, мисля, че ще се справим", коментира Лилия Христова пред вестник "Черно море". 

Тя подчерта още, че според новия проектозакон съвместните дейности на местната администрация и регионалните образователни инспекторати ще бъдат още по-силно застъпени и с разширен обхват. 

Част от аспектите, в които институциите ще работят заедно, са разширяването на възрастовата граница на целодневното обучение, както и структурирането на новите центрове за личностна подкрепа на децата. "Община Варна ще съдейства нито една структура да не бъде разрушена, а напротив - да бъде надградена и да бъдат запазени всички специалисти, които работят в системата на образованието", увери Лилия Христова.

"Не се заблуждаваме, че ще е лесно. Вероятно ни очакват доста трудности и през новата учебна година. Предстои формирането на новия бюджет, базата във Варна е много голяма, трябва да направим така, че да приоритизираме ремонтите - има много проблеми с оградите на училища, както и със самите сгради. Аз мисля, че ние решихме най-основните проблеми в последните две години, но това не може да стане с магическа пръчка. Знаете, че повечето от сградите са много стари и изискват непрекъснати ремонти", каза още директорът на общинска дирекция "Образование и младежки дейности".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Обвинения срещу кмета на Община Дупница
Евровизия 2024
Енергийна криза
Бюджет 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: