Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Лилия Христова: Ще можем да приемем всички деца на 4-годишна възраст за задължителното предучилищно образование във Варна!
Автор: Пламена Николова 09:25 / 28.06.2021Коментари (0)4752
© Varna24.bg
Ще има ли места за 4-годишните деца във Варна, които задължително тръгват на детска градина от есента? Предвижда ли се изграждането на нови детски градини в морската столица? Предвижда ли се промяна на районирането, така че всички родители да могат да кандидатстват за ОД3-та с равни права? На тези и други въпроси отговаря в интервю за Varna24.bg Лилия Христова, директор на дирекция "Образование и младежки дейности в Община Варна.

- Г-жо Христова, предвижда ли се изграждане на нови детски заведения във Варна?

- По програма на Министерството на образованието и науката е  предвидено финансиране за изграждане на детски градини и корпуси към съществуващи вече  детски градини, както следва: ДГ на ул."Хъшове" - 4 групи, корпус към ДГ, "Дружба-6 групи, корпус към ДГ "П.Берон"-3 групи, корпус към ДГ "Приказка"-4 групи, нова ДГ с.Тополи-6 групи.

- От 4- годишна възраст градините във Варна стават задължителни. Ще успее ли община Варна да обхване всички деца?

- С Решение на Общински съвет от началото на учебната 2021/2022 г. децата на 4-годишна възраст влизат в задължителна предучилищна подготовка. Към момента децата в детските градини, които са набор  2017 година са приблизително 2500 деца. Общината разполага с 350 свободни места в различните райони на града, които ще обяви за прием след приключване на електронните класирания за яслена и първа възрастови групи. Ние сме направили изчесления, че ще можем да приемем всички деца на 4-годишна възраст за задължително предучилищно образование. При нас е огромен процента на деца, обхванати още от 3-годишна възраст. С новите корпуси ще обявим групи само за 4-годишните, за да оберем луфтовете на тези деца, които не са в системата. Трябва да споделя и това, че много родители предпочитат децата им да останат в системата на частните детски градини. 

- Сериозен е и проблемът с районирането. Много адреси не попадат в списъците на детски заведения с яслени групи. Предвижда ли се промяна на районирането, така че всички родители да могат да кандидатстват за ОД3-та?

- Приоритет при приема в детска градина са децата на 3-годишна възраст, както и тези в задължителна предучилищна възраст. Имаме 51 детски градини. Детските градини с яслени групи са само 18. 

В детските градини с яслени групи има много малко места за прием. Така че те се явяват спомагателни към самостоятелните детски ясли, чиято основна функция е отглеждането на деца до 3 годишна възраст. Самостоятелните детски ясли разполагат с приблизително 1800 места. Проведена е работна среща с експерти от дирекция "Здравеопазване“, на която са обсъдени проблемите с приема на деца в яслена възраст и възможността за преодоляването им, като например промяна в Правилата за прием в детските ясли за децата, които са в обхвата на съответната администрация. При нас районирането е от гледна точка на това, децата да бъдат близко до училищата, където живеят.  Цялата наша философия е, всяко дете като влезе в градина, близка до дома му, така да продължи после да учи и в училище, което е близо до дома му. 

- Родители от Варна се вълнуват и от въпроса дали би могъл да се промени регламентът в градините, така че децата които са записани, но не посещават дълго време детското заведение да бъдат изключвани, за да могат на тяхно място да бъдат приети деца, които са останали извън класиранията?

- Съгласно разпоредбите на Наредбата за прием в детските градини, децата приети в яслени групи могат да отложат посещението си не повече от 2 месеца от началото на учебната година. Децата приети в първа възрастова група, могат да отложат постъпването си с не повече от един месец. Ако при изтичане на горепосочените срокове децата не са постъпили по неизвинителни причини те се отписват от списъците на съответната градина и местата им се обявяват като свободни. В момента обаче заради епидемиологичната обстановка ситуацията е различна. Макар и малък риск от зараза съществува ив този момент. Когато се нормализира обстановката наредбата ще влезе отново в сила. 

- Колко групи за деца с хронични заболявания има във Варна и предвижда ли се откриването на нови такива?

- В община Варна функционират три детски градини, в които се обучават деца с хронични или други тежки заболявания. Това са ДГ "Ален Мак“, ДГ "Бриз“ и  ДГ "Горска приказка“. Редът за прием в тези детски градини е специфичен, тъй като децата се насочват след решение на комисия от Регионален център за подкрепа процеса на приобщаващото образование.

Справките от посещаемостта на децата в тези групи показват присъствие в порядъка на 18-21 деца, което не противоречи на нормативната уредба.

- Предвижда ли се въвеждане на видеонаблюдение в детските градини във Варна?

- Над 90% от общинските детските градини във Варна имат външно видеонаблюдение. Няколко градини имат и вътрешно, което обхваща общите части и занималните, но то е по желание на родителите и със съгласието на персонала. Тук е мястото да кажа, че въвеждането на видеонаблюдение е решение на самото ръководство на детската градина, съобразено с мнението на родителската общност. Т.е. ние не можем да наложим това решение еднолично. Трябва родители и персонал да дадат единодушно съгласие за въвеждане на вътрешно видеонаблюдение. Разбирам, че родителите искат във всяка една минута да видят как се чувстват децата си. Има учители, които изпускат нервите си и ние вземаме мерки спрямо тях, но това са единични случаи. Има хора, които биха могли да злоупотребят с част от записите, това е много деликатна тема. 

- Обмисля ли се увеличаване на щата за психолози и логопеди в детските градини, които да провеждат занимания с децата?

- Към настоящия момент в 17 детски градини във Варна работят психолози и педагогически съветници. В няколко детски градини има изградени екипи на щат за допълнителна подкрепа на децата със специални образователни потребности. Община Варна разполага и с общински център за психологична подкрепа, като услугите са безплатни за родителите. С оглед на това, смятам, че община Варна предоставя много добра психологическа подкрепа на децата, които се нуждаят.

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: