Лиляна Павлова: Варна вече има ресурса да развива медицински туризъм

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
11:38 / 22.12.2015
2331
По показатели и потенциал Варна има ресурса да привлича гости за медицински туризъм. Това заяви при посещението си в СБАЛОЗ "Д-р Марко Марков" министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, предаде репортер на Varna24.bg. 

Министър Павлова гостува в морската столица по повод на откриването на редица проекти, като първият от тях бе в отделението по лъчелечение, където бе тържествено открит и осветен новият линеен ускорител и компютърен томограф.

"Радвам се, че в навечерието на тези светли празници сме заедно и поводът е хубав, защото няма по-ценно от човешкото здраве и живот. Това, което направихме, и се радвам, че съм част от него, е че можем да допринесем с нещо, макар и като Министерство на регионалното развитие, с новата апаратура да спасявате човешки животи. Сега виждам, че си е заслужавало през 2012 г. да включим в списъка на проектите, които заслужават финансиране, и този проект. В края на 2015-га година имаме право на равносметка и я изпращаме с гордо вдигната глава. Защото преди 7 години взехме решение да насочим усилията си в един от най-важните сектори и вложихме 300 млн.лв. във финансирането на високотехнологично медицинско оборудване в 21 общински и 16 държавни болници. В резултат на това имаме един завършен цикъл", каза миг преди да пререже лентата на новото оборудване министър Павлова.

Според нея след като и в УМБАЛ"Св. Марина" бе предоставено подобно обурдване в сектор онкология за около 40 млн.лв., Варна може да се превърне за страната в център какъвто е Истанбул за Турция по отношение на здравеопазването и да привлича туристи, които се нуждаят от лечение. 

Кметът на Варна Иван Портних припомни, как през 2012 г. проектът за ускорителя бил под чертата на одобрените разработки, но благодарение на министър Павлова е обърнато внимание и се стигнало до настоящият успешен финал. 

Освен с модерен мултимодален линеен ускорител, който ще предлага пълен цикъл на лечение на онкологично болните пациенти, като част от проекта "Модернизиране на отделението по лъчелечение" беше доставен и компютърен томограф със софтуеър за симулация на лъчелечението.

Общата стойност на проекта, финансиран от оперативна програма "Регионално развитие" е 3906 108 лв. , от които 2 600 000 безвъзмездна финансова помощ и 1 306 108 лв. - собствен принос на Община Варна. 

Годишно на територията на Варненска и Добричка област над 4000 души се нуждаят от лъчелечение. При средна натовареност на един апарат от 800 пациента годишно, Варна се нуждае от поне 5 апарата.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Близки кадри на катастрофата, при която шофьор на Мерцедес се заб...
Фирмата, преасфалтирала пътя след катастрофата с НСО и Петков, не...
Няма край! Тежка катастрофа във Варна, автомобил се заби в спирка...
Снимки от катастрофата на пътя Варна-Добрич: Било е страшно!
Обявиха опасност за обилни валежи в осем области за утре
Състоянието на жената от катастрофата с НСО и Кирил Петков се под...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).