Лиляна Павлова: Варна заслужава да бъде морски образователен център

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:52 / 23.04.2013
2129
Варна заслужава да бъде морски образователен център. Това обяви Лиляна Павлова, водач на листата на ГЕРБ - Варна, по време на среща с академичната общност в града. Заедно с нея бяха кандидатите за народни представители Пламен Манушев, Емил Радев, Николай Апостолов, Красимира Анастасова, Павел Христов, Симеон Варчев, Даниела Петрова, Антоанета Хинева, Светлозар Авджиев, Калин Калевски, Юлиян Станев.

От ръководителите на варненските вузове присъстваха проф. Анна Недялкова, президент на ВСУ "Черноризец Храбър", проф. Пламен Илиев - ректор на Икономическия университет, зам-ректорът на Медицинския университет проф. Тодорка Костадинова, доц. д-р Николай Велинов - декан на Навигационния факултет във ВВМУ "Н. Вапцаров", студенти и преподаватели. Инициатор на срещата бе Лилия Христова, депутат от ГЕРБ - Варна в 41-то Народно събрание.
Пред представителите на висшите учебни заведения Лиляна Павлова заяви, че образованието е един от основните приоритети в програмата на ГЕРБ.

Признаване на стажантския стаж на студентите за трудов, целеносочено финансиране на млади специалисти, желаещи да започнат собствен бинес - са част от задачите, за реализирането на които ще работи ГЕРБ. Лиляна Павлова подчерта обаче, че се къса връзката между потребностите на бизнеса, държавата и обучението на студентите във вузовете.

"Подкрепяме идеята за един нов закон за висшето образование. Рейтинговата ни система за оценка на университетите може да не е идеална, но трябва да се работи по нея. По отношение на промяната на закона за академичния състав, контрол трябва да има, за да не се получават степени на хабилитираните преподаватели на кило", допълни тя. Пълна промяна на Кодекса на труда също е залегнала в програмата на ГЕРБ.

"Трябва да носим на ръце тези работодатели, които искат да инвестират в образованието", заяви проф. Анна Недялкова. Ректорът на Икономическия университет Пламен Илиев пък благодари на правителството на ГЕРБ за дадените 9 дка, върху които вузът ще изгради общежитие за младите хора. Той призова да бъде подобрен визовият режим за студентите. Проф. Тодорка Костадинова призова за съдействие на национално ниво за увеличаване капацитета на медицинските университети.

Виж коментарите (0)

Още по темата (328):
17.01.2014 Еврокомисия ще разследва сигнали за купуване на гласове от ДПС във
Варненско
19.10.2013 Костинбродският кьорфишек, или как рибата излезе цаца
18.10.2013 ГЕРБ излезе с декларация по случая "Мултипринт"
14.10.2013 Повдигнаха обвинение на бившия главен секретар на МС за костинбродските бюлетини
03.08.2013 Правителството смени ръководството на компанията-преброител на изборите
21.07.2013 ДПС похарчило по 9,95 лв. за глас на изборите
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).