Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Липса на пари и бавни процедури рушат културното наследство във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:46 / 01.12.2016Коментари (0)924
© Varna24.bg
За 79 сгради, недвижими културни ценности във Варна, които са в лошо техническо състояние, общинската администрация е издала указания за аварийно временно укрепване. Това съобщиха за "Дневник" от общинската дирекция "Архитектура, градоустройство и устройствено планиране". Оттам уточниха, че в зависимост от състоянието на конкретния имот към собствениците са направени различни предписания.

За 21 сгради, които са в лошо техническо състояние, освен указания за аварийно временно укрепване кметът на Варна е издал и заповеди, които предвиждат в случай на неизпълнение общината да извърши принудително ремонтите им.

"До момента са изтекли сроковете за изпълнение на заповедите за девет недвижими културни ценности, гласи още писменият отговор на общинската администрация. Собствениците на седем от тях са предприели процедури по изготвяне и съгласуване на устройствени и инвестиционни проекти, конструктивни експертизи и технически паспорти."

Практиката обаче показвала, че големият брой собственици на един обект, липсата на финансови средства и съгласуването на проектите в Министерството на културата ставали предпоставка за забавяне на възстановяването на сградите и надвишаване на допустимите срокове.

За една от сградите - на бул. "Княз Борис І" №71, до този момент в общинската администрация във Варна няма информация за предприети действия по изпълнение на заповедта за укрепване и възстановяване.

Миналата есен общинската администрация във Варна започна изпълнението на програма за запазване на архитектурното наследство на града. Въпреки това стари сгради с безспорна естетическа стойност продължават умишлено да бъдат разрушавани или подготвяни за "самосрутване".

Намерението на администрацията беше всеки нов собственик, придобил имот в историческата част на града, да получава заедно с него и инструкции за това какво може, какво няма право да прави с него и как трябва да го съхранява.

По този начин Варна трябваше да стане вторият град в страната след Несебър, който има на територията си архитектурен резерват.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: