Липса на пари и бавни процедури рушат културното наследство във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:46 / 01.12.2016
940
За 79 сгради, недвижими културни ценности във Варна, които са в лошо техническо състояние, общинската администрация е издала указания за аварийно временно укрепване. Това съобщиха за "Дневник" от общинската дирекция "Архитектура, градоустройство и устройствено планиране". Оттам уточниха, че в зависимост от състоянието на конкретния имот към собствениците са направени различни предписания.

За 21 сгради, които са в лошо техническо състояние, освен указания за аварийно временно укрепване кметът на Варна е издал и заповеди, които предвиждат в случай на неизпълнение общината да извърши принудително ремонтите им.

"До момента са изтекли сроковете за изпълнение на заповедите за девет недвижими културни ценности, гласи още писменият отговор на общинската администрация. Собствениците на седем от тях са предприели процедури по изготвяне и съгласуване на устройствени и инвестиционни проекти, конструктивни експертизи и технически паспорти."

Практиката обаче показвала, че големият брой собственици на един обект, липсата на финансови средства и съгласуването на проектите в Министерството на културата ставали предпоставка за забавяне на възстановяването на сградите и надвишаване на допустимите срокове.

За една от сградите - на бул. "Княз Борис І" №71, до този момент в общинската администрация във Варна няма информация за предприети действия по изпълнение на заповедта за укрепване и възстановяване.

Миналата есен общинската администрация във Варна започна изпълнението на програма за запазване на архитектурното наследство на града. Въпреки това стари сгради с безспорна естетическа стойност продължават умишлено да бъдат разрушавани или подготвяни за "самосрутване".

Намерението на администрацията беше всеки нов собственик, придобил имот в историческата част на града, да получава заедно с него и инструкции за това какво може, какво няма право да прави с него и как трябва да го съхранява.

По този начин Варна трябваше да стане вторият град в страната след Несебър, който има на територията си архитектурен резерват.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).