Липсват лични асисетни във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:13 / 10.03.2017
1054
Години наред много деца с увреждания във Варна, а и в цялата страна, са лишени от възможността да учат и да общуват с връстниците си, защото нямат социален или личен асистент. Така те остават затворени вкъщи, а единият от родителите е принуден да напусне работа. Те казват, че държавата все още няма адекватна стратегия за подкрепа на хората с увреждания.

Едва 120 деца със специални образователни потребности във Варна имат социален асистент. Други 100 обаче са в листата на чакащите. 10-годишната Валя е единственото дете със синдром на Даун във Варна, което посещава масово училище.Тя е във втори клас, вече срича и знае таблицата за умножение.

Галина Вълчанова, майка на Валя, споделя: "Някои посещават училището в Аспарухово за деца с нарушено зрение или си стоят вкъщи."

Община Варна заделя 800 хиляди лева за финансиране на програмата, която осигурява социални асистенти на деца с увреждания.

Любомира Комитска - директор на Дирекция "Социални дейности" към Община Варна коментира: "Има комисия и тя прави подбор. Но е трудно да прецениш дали едно дете с ДЦП трябва да има шанса да ходи в масова ДГ или училище и едно, което е суперкинетично."

Децата с увреждания се нуждаят от постоянна рехабилитация, лекарства и специален хранителен режим. Месечната помощ, която получават, дори след промените в Закона за семейните помощи, далеч не покрива тези разходи.

Десислава Славчева - Мейер казва:"Само рехабилитацията, която ние сами си поемаме, а тя е скъпа, трябва да бъде поне 4-5 пъти в седмицата, надхвърля сумата от 600 лв."

Най-големият страх за родителите на деца с увреждания е, че няма на кого да ги оставят, след като си отидат от този свят.

Галя Койчева допълва: "Някои от младежите бяха останали вкъщи без услуга 3-4 години. Това е пагубно за тях."

Животът на семействата, които са поели тежката отговорност да отгледат дете с увреждане у нас, може да бъде друг, ако демонстрираната загриженост към проблемите им от страна на държавата и на институциите не е нищо повече от лицемерие, облечено в закони.

 

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).