Лоша хигиена множи пациентите с рак на устата и езика

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
16:27 / 20.10.2016
1254
Болните от рак на устата и езика у нас се увеличават, а сред основните причини за това са не само цигарите, алкохола и стреса, но и лошата орална хигиена. Това съобщи лицево-челюстният хирург доц. Павел Станимиров при откриването на седмата Национална конференция МОРЕ 2016 в курорта "Златни пясъци".

Форумът се организира от Българското онкологично научно дружество, СБАЛОЗ "Марко Марков" и Медицинския университет - Варна и за първи път тази година се провежда под егидата на община Варна. Тази година тема на научната програма са най-често срещаните злокачествени тумори на главата и шията. Сред тях е и ракът на сливиците, който най-често е причинен от човешкия папилома вирус.

Карциномите на главата и шията са трудни за диагностициране, защото симптомите им са сходни с други заболявания. У нас засегнати са 22 на всеки 100 000 души. Те живеят по-малко от болните в останалите държави-членки на ЕС, защото над 70 на сто търсят медицинска помощ твърде късно, посочи националният консултант по лъчелечение проф. Татяна Хаджиева. Според онколозите - участници в МОРЕ 2016 това се дължи и на липсата на здравна култура. Българите масово се самолекуват с билки, търсят знахари или съвети по интернет, преди да стигнат до кабинета на специалист, обобщиха медиците.

Източник: Труд


Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).