Ловно-рибарското дружество във Варна чества 130 години от основаването си

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
09:00 / 03.06.2019
2800
Ловно-рибарското дружество във Варна чества 130 години от основаването си на 5 юни 2019 г. от 11.00 ч. 

Събитието по отбелязване на годишнината ще се състои в Дом на Ловно-рибарско дружество – Варна, на бул. "Хр. Ботев“, № 4 В.

Ловно-рибарско дружество "Варненски сокол“, е основано през май 1889 г., е първото гражданско обществено сдружение във Варна. То е и единственото гражданско сдружение, което не е прекъсвало своето съществуване в продължение на 130 години.

Основано от видни варненци, начело с Александър Дякович – председател на Варненския окръжен съд, търговци, предприемачи, кметове, дружеството още в първите си документи поставя за своя цел: опазването на природата и дивеча; сдружаването на ловците и повдигане на тяхната култура и патриотичен дух; развитие на ловното стопанство; участие в значими национални и градски прояви; благотворителна и обществено полезна дейност. Поколения наред в дружеството членува цвета на варненската интелигенция. Негови представители са такива изтъкнати личности като Александър Дякович, Христо Славейков, Янко Славчев,  Антон Новак, Карел Шкорпил, д-р Ангел Пискюлиев, Александър Манолов, Иван Сокачев.

Днес наследници и пазители на славните традиции на дружеството са над 2000 ловци и риболовци, които разпределени в 38 дружинки продължават делото на своите предци: създават ловни стопанства; грижат се за опазване и размножаване на дивеча; активно участват в стопанския и обществен живот на Варна и Варненския край.

За честването ръководството на Ловно-рибарско дружество – Варна е подготвило програма за запознаване на варненци и обществеността в страната с историята и съвременните постижения на дружеството.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).