Лозан Панов във Варна: Кметовете и депутатите са против съдебната карта

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:14 / 22.04.2016
827
Кметове и депутати са против разработването на съдебна карта, която трябва да разпредели равномерно натовареността на съдилищата в страната. Това заяви във Варна председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който присъства на годишния отчет на Апелативния съд, предаде Дарик.

"Въпросът за съдебната карта няма как да бъде решен само от съдебната власт. Вече има реакции на кметове, общински съвети и дори депутати, които реагират критично за нейното разработване. Това обаче трябва да се случи, защото за 25 години България се е променила. Има региони, в които населението е намаляло, а в други се концентрират повече граждани и съответно там се увеличава броят на делата, които се разглеждат. Съдебната система няма как да не отреагира на обективните обстоятелства", каза Панов.

Според него дейността на специализираните съдилища трябва да бъде подложена на обстоен анализ.

Панов даде добра оценка за работата на всички колегии на Варненския апелативен съд, който е вторият в страната след Софийския.

Формирането на квалифицирано мнозинство при вземането на решения по важни въпроси е бъдещ проблем пред Висшия съдебен съвет зслед разделянето му на съдийска и прокурорска колегии, смята Панов.

Камен Иванов, който е от съдийската колегия и заедно с председателя на ВКС присъства на отчета на Варненския апелативен съд, изрази мнение, че ВСС вече ще взема решения по-оперативно и по-предвидимо. Той добави, че приетите от парламента промени в Конституцията са добри, но не са достатъчни.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът на Варна Благомир Коцев обяви супер новина във Фейсбук, св...
Колона коли блокира Крайбрежната алея! Каква е причината?
Поредната вандалщина във Варна. Ако ние не пазим, няма кой да ни ...
Възмутен варненец: Камионите постоянно си минават, но това никой ...
Ето какво интересно събитие има във Варна днес
Голяма изненада очаква варненци и гости на града!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).