Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Лятно училище по офталмология се проведе във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:58 / 03.06.2016Коментари (0)1050
©
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Иновационни технологии за регенерация на роговицата е основната тема на лятното училище по офталмология, което се провежда в учебните и клинични бази на Медицински университет - Варна в рамкитенаевропейскатапрограма COST Action ВМ 1302 "Общидействия за научни изследвания на регенарцията на роговицата". 

Основен организатор на събитието е проф. д-р Христина Групчева, д.м.н. - заместник ректор по иновации и транслационна медицина в МУ-Варна и световно признат специалист в областта на офталмологията, която представи пред журналисти съдържанието и целите на курса и отговори въпроси, свързани с най-съвременните тенденции в сферата на офталмологията.

Значителна част от участниците в лятното училище са от Европейски центрове, които се занимават с биорегенерация, а около 30 % са обучаващите се са от България - специалисти в сферата на регенерация на роговицата от Варна, София, Пловдив, Бургас и Смолян. 

Изборът на Медицински университет - Варна за домакин на третото училище на COST Action ВМ 1302 не е случаен. Отчетени са както модерната високотехнологична университетска база, даваща възможност посредством осигурен телемост курсистите да се запознаят с постиженията на лаборатории за производство на биоматериали и тъканното инженерство във Великобритания, така и професионалната организация на събитието, включващо теоретично и практическо обучение и наситена културна и социална програма. 

Влияние оказва и факта, че България е ендемична зона за увреждания на роговицата, голяма част от които са наследствени. Освен това, традициите в трансплантирането на роговица във Варна са поставени още през 70-те години на ХХ век от проф. Никола Константинов, основател на Катедрата по очни болести във Варненския медицински университет.
Роговичнатадистрофия е често разпространено заболяване в България, характеризира се с автозомност и засяга всяко поколение. Класическият начин за лечение е кератопластиката - подмянанаувреденатароговица с такаваоттъканнабанка, дарена от донор. Вмоментасеработивърхуметод, при койтоще сеизползватсобствениклеткиотпациента, което предотвратява основния риск към момента, а именно отхвърляненатрансплантата.

По време на лятното училище 15-те участника имат възможност да получат научни и практически познания в областта на регенеративната медицина чрез хирургия на живо, както и в лабораторията на Центъра по транслационна медицина на Медицински университет - Варна и УМБАЛ "Св. Марина".В нея вече се работи върху методика за регенерация на епител, като се предвижда в последствие да се работи и върху регенерация на всички клетъчни слоеве.

"Медицински университет-Варна и Катедрата по очни болести и зрителни науки са изключително горди, че България и Варна бяха избрани за място за провеждане на лятното училище и искрено се надяваме, че това наистинаще доведе до генериране на нови идеи, до концентрация, а не изтичане на мозъци от България" - коментира проф. Групчева.

 

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Енергийна криза
Случаят "Даная"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: