Лятно училище по офталмология се проведе във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:58 / 03.06.2016
1053
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Иновационни технологии за регенерация на роговицата е основната тема на лятното училище по офталмология, което се провежда в учебните и клинични бази на Медицински университет - Варна в рамкитенаевропейскатапрограма COST Action ВМ 1302 "Общидействия за научни изследвания на регенарцията на роговицата". 

Основен организатор на събитието е проф. д-р Христина Групчева, д.м.н. - заместник ректор по иновации и транслационна медицина в МУ-Варна и световно признат специалист в областта на офталмологията, която представи пред журналисти съдържанието и целите на курса и отговори въпроси, свързани с най-съвременните тенденции в сферата на офталмологията.

Значителна част от участниците в лятното училище са от Европейски центрове, които се занимават с биорегенерация, а около 30 % са обучаващите се са от България - специалисти в сферата на регенерация на роговицата от Варна, София, Пловдив, Бургас и Смолян. 

Изборът на Медицински университет - Варна за домакин на третото училище на COST Action ВМ 1302 не е случаен. Отчетени са както модерната високотехнологична университетска база, даваща възможност посредством осигурен телемост курсистите да се запознаят с постиженията на лаборатории за производство на биоматериали и тъканното инженерство във Великобритания, така и професионалната организация на събитието, включващо теоретично и практическо обучение и наситена културна и социална програма. 

Влияние оказва и факта, че България е ендемична зона за увреждания на роговицата, голяма част от които са наследствени. Освен това, традициите в трансплантирането на роговица във Варна са поставени още през 70-те години на ХХ век от проф. Никола Константинов, основател на Катедрата по очни болести във Варненския медицински университет.
Роговичнатадистрофия е често разпространено заболяване в България, характеризира се с автозомност и засяга всяко поколение. Класическият начин за лечение е кератопластиката - подмянанаувреденатароговица с такаваоттъканнабанка, дарена от донор. Вмоментасеработивърхуметод, при койтоще сеизползватсобствениклеткиотпациента, което предотвратява основния риск към момента, а именно отхвърляненатрансплантата.

По време на лятното училище 15-те участника имат възможност да получат научни и практически познания в областта на регенеративната медицина чрез хирургия на живо, както и в лабораторията на Центъра по транслационна медицина на Медицински университет - Варна и УМБАЛ "Св. Марина".В нея вече се работи върху методика за регенерация на епител, като се предвижда в последствие да се работи и върху регенерация на всички клетъчни слоеве.

"Медицински университет-Варна и Катедрата по очни болести и зрителни науки са изключително горди, че България и Варна бяха избрани за място за провеждане на лятното училище и искрено се надяваме, че това наистинаще доведе до генериране на нови идеи, до концентрация, а не изтичане на мозъци от България" - коментира проф. Групчева.

 

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Отнеха титлата "Мис България" от варненската хубавица Елизабет Кр...
Благомир Коцев: Части от центъра на Варна могат да се превърнат в...
Във Варна: Военноморските сили почетоха паметта на загиналите за ...
Кметът на Варна: Театралният фестивал "Варненско лято" утвърждава...
Кметът Коцев почете Христо Ботев и загиналите за свободата на Бъл...
Навръх Деня на детето полицията във Варна организира хайка за неп...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).