Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Любен Генов с изложба на художествения форум "Изкуството като противодействие"
Автор: Екип Varna24.bg 11:44 / 09.09.2022Коментари (0)911
©
Броени дни остават до откриването на художественият форум "Изкуството като противодействие“, организиран от Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна, съобщи Нина Локмаджиева.

От 13.09. до 11.10.2022 г. ще бъде експонирана изложба от съвременно българско изкуство – живопис, пластика, обекти, инсталации, видеоарт, концептуално изкуство. Самостоятелни изложби ще представят Станислав Памукчиев и Любен Генов, а в дискусия на тема "Съвременното изкуство днес“ лекции ще изнесат осем изявени български художници и изкуствоведи. Това е второто издание на форума. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура" (https://ncf.bg/bg) по “Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти".

Любен Генов се включва във форума със самостоятелна изложба живопис под мотото "Хроматични импровизации“. В последните дни преди откриването той споделя:

“Избрах наименованието "Хроматични импровизации“ за тази изложба, която се оказа най-мащабната ми изява до момента. Поканата да се представя със самостоятелна експозиция в рамките на проекта "Художествен форум "Изкуството като противодействие“ в Градска художествена галерия - Варна бе неустоимо предизвикателство и е огромна чест за мен. Възможността да аранжирам голямоформатни платна в това завладяващо експозиционно пространство е невероятно вдъхновяваща. Благодаря на Румен Серафимов!

"Хроматични импровизации“ поставя в една конфигурация знакови за мен произведения, специално избирани от реализираните през последните двадесет години самостоятелни изложби като "Акустично“ (2005), "Синева“ (2007), "Разпилени петна“ (2009), "Импровизиран пейзаж“ (2011), "Вариации“ (2012), "Акустичен пейзаж“ (2014), "Водни хроники“ (2015), "Флуиди“ (2016), "Полифонии“ (2017), "Хроматични вариации“ (2021) и др. Заедно с тях представям и отделни части от някои съвсем нови серии творби.

Подчертавам колко важно е това, защото именно през спецификата на изложбените зали на една авторитетна галерия, през овладяването на пространствата й, през новите срещи с публиката, би било възможно да се установи наистина ли художникът е успял в своите търсения. А в контекста на общата тема на този Художествен форум, не съм съвсем сигурен, че изкуството, което се опитвам да правя, може да се определи като някакъв вид противодействие. Моята абстрактна живопис, безсюжетна и чужда на всякакви социални теми, лишена от смисъл дори, както смея да твърдя, е по-скоро форма на бягство от действителността, алтернатива на съществуването ми.

За мен е от значение дали с тази поредица картини, създавани продължително време или завършвани в последните месеци и дни, ще успея достойно да отговоря на подобно предизвикателство… Дали тези вариации от конкретни отрязъци живописна плът или визуално натрапващите се мултиплицирани полихромни равнини биха могли да създадат илюзии за нови пространства, за необичайни полифонични звучности, увличащи ритми, аритмии… Диатоничните и хроматични алюзии и метафорите с музикални понятия не са случайни! В непосилните ми опити да обясня с думи живописта, те не са и нещо повече от средство за подчертаване на абстрактната същност и смисъл на онова, което се опитвам да създам на платното."

Партньори на ГХГ-Варна в осъществяването на форума "Изкуството като противодействие“ са Съюзът на българските художници, Националната художествена академия, Софийска градска художествена галерия, НУИ "Добри Христов“. 

Откриването на форума е от 19:00 часа на 13 септември 2022 август на ул. “Л. Каравелов" 1. Изложбите ще бъдат експонирани до 11.10.2022 г.

Градска художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна

http://varnacityartgallery.com








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Бум на коклюш в България
България в еврозоната
Смъртни случаи в България заради фентанил
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: