ММФ "Варненско лято" се включва в каузата "Варна-дестинация на 4 сезона"

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
11:36 / 07.02.2020
2828
Един от новите акценти в 94-тото издание на Международния музикален фестивал "Варненско лято" през 2020 г. е вписването на престижната проява в каузата "Варна-дестинация на четири сезона". Това обяви днес зам.-кметът на Варна Коста Базитов, предаде репортер на Varna24.bg.

"Туризмът в морската столица ще спечели от традициите на този културен феномен за историята на града ни, какъвто е фестивалът", допълни още Коста Базитов.

"Основната линия на ММФ "Варненско лято" ще бъде изграждането на нови културни мостове, които да представят Балканите като нов културен център", заяви по време на пресконференция днес артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен.

В програмата на фестивала се очаква да звучи източноправославна музика в хармония с будистки песнопения, както и произведения, в които има симбиоза от красическа симфонична музика и рок. 

Всичко за тазгодишното издание и приятните изненади за публиката, вижте във видеото! 

Международният музикален фестивал “Варненско лято" e първият музикален фестивал в България, който е основан през 1926г. във Варна.

Почти преди 100 г., непосредствено след официалното откриване на Морските бани на Варна през 1926г. – първия SPA център в морския град, емблематични личности от тогавашното варненско общество, между които композиторите Панчо Владигеров и Добри Христов, поставят началото на първите в страната народни музикални тържества, които впоследствие се превръщат в най-големия Международен музикален фестивал в България.

Получил национален и международен престиж, днес Фестивалът е представителен форум на българското и световното музикално творчество и изпълнителско изкуство в областта на музиката.

Девизът на първите организатори "да се обединят най-добрите музикални сили на страната" намира своето продължение и развитие в популяризирането на българската музикална култура в програмирането на Фестивала. Редица български произведения са прозвучали за първи път в рамките на "Варненско лято".

Фестивалът има многожанров характер и включва следните модули:

Основна програма – Симфонична и камерна музика

Международна музикална лятна академия

Музикална лаборатория – Варна

Ренесансова и барокова музика

Опера и балет

Кросоувър – музикални проекти на границата с класиката

Програма Интермецо съвместно с Международния театрален фестивал "Варненско лято“

Цикъл образователни концерти "Варненско лято за деца“

Съпътстваща програма – изложби, филми, конференции и др.

В над 90 годишната история на Фестивала впечатляващо е присъствието на солисти, диригенти, симфонични и камерни оркестри, хорове, оперни ансамбли, балетни състави от цял свят.

Но стремежът на всяка следваща фестивална програма е да представя на сцената на ММФ "Варненско лято“ заедно с утвърдените имена от световната музикална култура и млади артисти – бъдещи звезди.

През 1987 г. Фестивалът е приет в Европейската фестивална асоциация (ЕФА) със седалище Женева. В наши дни ЕФА е една от значимите неправителствени организации, работеща на Европейско ниво в Брюксел по отношение на културните политики на стария континент, която удостоява три поредни пъти ММФ "Варненско лято“ с престижния лейбъл за европейско фестивално качество за годините от 2015 до 2020.

През месец юни 2019г. Фестивала е удостоен със специален приз за Европейско качество на своята програма и организиране сред 715 фестивала от цяла Европа. ММФ заедно с още 23 от най-добрите фестивали на стария континент получи своето отличие на специална церемония в центъра за изящни изкуства "Бозар“ в Брюксел. Изключителният успех на фестивала се утвърди и чрез получаването на НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА, която беше обявена по-късно на същата церемония и връчена от еврокомисар Тибор Навратич.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (106):
22.07.2022 Международният джаз фестивал "Варненско лято" започва на 29 юли
28.06.2022 Ново име в концерта тази вечер на ММФ "Варненско лято"
27.06.2022 Започна ММФ "Варненско лято"
24.06.2022 Мащабен концерт открива Международния музикален фестивал "Варненско лято" на 25 юни
13.04.2022 "Пролетни гласове" с балет и музика във "Варненско лято за деца"
01.09.2021 Четири концерта са включени в бароковия модул на ММФ "Варненско лято"
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).