Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
ММФ "Варненско лято" се включва в каузата "Варна-дестинация на 4 сезона"
Автор: Пламена Николова 11:36 / 07.02.2020Коментари (0)2764
© Varna24.bg
Един от новите акценти в 94-тото издание на Международния музикален фестивал "Варненско лято" през 2020 г. е вписването на престижната проява в каузата "Варна-дестинация на четири сезона". Това обяви днес зам.-кметът на Варна Коста Базитов, предаде репортер на Varna24.bg.

"Туризмът в морската столица ще спечели от традициите на този културен феномен за историята на града ни, какъвто е фестивалът", допълни още Коста Базитов.

"Основната линия на ММФ "Варненско лято" ще бъде изграждането на нови културни мостове, които да представят Балканите като нов културен център", заяви по време на пресконференция днес артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен.

В програмата на фестивала се очаква да звучи източноправославна музика в хармония с будистки песнопения, както и произведения, в които има симбиоза от красическа симфонична музика и рок. 

Всичко за тазгодишното издание и приятните изненади за публиката, вижте във видеото! 

Международният музикален фестивал “Варненско лято" e първият музикален фестивал в България, който е основан през 1926г. във Варна.

Почти преди 100 г., непосредствено след официалното откриване на Морските бани на Варна през 1926г. – първия SPA център в морския град, емблематични личности от тогавашното варненско общество, между които композиторите Панчо Владигеров и Добри Христов, поставят началото на първите в страната народни музикални тържества, които впоследствие се превръщат в най-големия Международен музикален фестивал в България.

Получил национален и международен престиж, днес Фестивалът е представителен форум на българското и световното музикално творчество и изпълнителско изкуство в областта на музиката.

Девизът на първите организатори "да се обединят най-добрите музикални сили на страната" намира своето продължение и развитие в популяризирането на българската музикална култура в програмирането на Фестивала. Редица български произведения са прозвучали за първи път в рамките на "Варненско лято".

Фестивалът има многожанров характер и включва следните модули:

Основна програма – Симфонична и камерна музика

Международна музикална лятна академия

Музикална лаборатория – Варна

Ренесансова и барокова музика

Опера и балет

Кросоувър – музикални проекти на границата с класиката

Програма Интермецо съвместно с Международния театрален фестивал "Варненско лято“

Цикъл образователни концерти "Варненско лято за деца“

Съпътстваща програма – изложби, филми, конференции и др.

В над 90 годишната история на Фестивала впечатляващо е присъствието на солисти, диригенти, симфонични и камерни оркестри, хорове, оперни ансамбли, балетни състави от цял свят.

Но стремежът на всяка следваща фестивална програма е да представя на сцената на ММФ "Варненско лято“ заедно с утвърдените имена от световната музикална култура и млади артисти – бъдещи звезди.

През 1987 г. Фестивалът е приет в Европейската фестивална асоциация (ЕФА) със седалище Женева. В наши дни ЕФА е една от значимите неправителствени организации, работеща на Европейско ниво в Брюксел по отношение на културните политики на стария континент, която удостоява три поредни пъти ММФ "Варненско лято“ с престижния лейбъл за европейско фестивално качество за годините от 2015 до 2020.

През месец юни 2019г. Фестивала е удостоен със специален приз за Европейско качество на своята програма и организиране сред 715 фестивала от цяла Европа. ММФ заедно с още 23 от най-добрите фестивали на стария континент получи своето отличие на специална церемония в центъра за изящни изкуства "Бозар“ в Брюксел. Изключителният успех на фестивала се утвърди и чрез получаването на НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА, която беше обявена по-късно на същата церемония и връчена от еврокомисар Тибор Навратич.




Още по темата: общо новини по темата: 106
22.07.2022 »
28.06.2022 »
27.06.2022 »
24.06.2022 »
13.04.2022 »
01.09.2021 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: