Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
ММФ "Варненско лято" става част от испанското председателство на Съвета на ЕС
Автор: Екип Varna24.bg 15:40 / 15.03.2023Коментари (0)1128
©
Международният музикален фестивал "Варненско лято" става част от испанското председателство на Съвета на ЕС, което ще продължи в периода от 1 юли до 31 декември. Това стана ясно на пресконференция, с участието на кмета на Варна Иван Портних, Н. Пр. Алехандро Поланко - посланик на Кралство Испания, артистичният директор на фестивала Марио Хосен. На събитието, което бе водено от Антония Йовчева, директор на дирекция "Култура и духовно развитие", присъстваха й Коста Базитов, зам.-кмет на Варна, почетният консул на Испания във Варна Христо Дочев, Десислава Георгиева, началник-отдел "Фестивали и проекти", и Виолета Тончева от ТМПЦ- Варна. Акцент в програмата ще бъде концертът на Виенския камерен оркестър на 30-ти юни от 19 ч. във ФКЦ, посветен на председателството. 

"Поводът за днешната среща е представяне на 97-то издание на ММФ "Варненско лято“ – една от културните емблеми на Варна и на България, най-дълголетният и постоянно развиващ се фестивал у нас, активно подкрепян от Община Варна.  Доказателство за това са отличията, спечелени през годините – през 2019 стана първи носител на европейската награда на публиката,  а през 2022 - лауреат на платформата EFFE (Europe for Festivals and Festivals for Europe) 2022. ММФ "Варненско лято“ винаги е отразявал актуалните културни посоки в Европа и по света, но и е имал и една чувствителност по различни общочовешки теми. Затова миналата година специален гост на фестивала бе един от най-изтъкнатите диригенти на Украйна – Микола Дядюра, което бе жест на подкрепа на Варна към украинския народ. Тази година организаторите са поставили друг акцент – концерт под патронажа на посланика на Испания, посветен на Испанското председателство на Съвета на ЕС, както и още много събития", заяви кметът Иван Портних

"За нас фестивалът е изключително важен, защото началото му почти съвпада с деня, в който поемаме председателството на Съвета на ЕС. Концертът на 30-ти юни от 19 ч. във ФКЦ ще има европейско измерение – с участието на Виенския камерен оркестър, с диригент испанеца Педро Халфтер, на канадския пианист от полски произход Даниел Внуковски. Тогава ще бъде изпълнена "Одата на радостта" от "Деветата симфония" на Бетовен, която е и химна на Европейски съюз", каза Н. Пр. Алехандро Поланко.

41 събития с участници от 38 държави са включени в Международния музикален фестивал "Варненско лято“ в периода от юни до октомври, съобщи артистичният директор Марио Хосен. Той представи програмата, в която се включват водещи световни музиканти, сред които камерният оркестър "Ференц Лист“ от Будапеща с диригент Дмитрий Ситковецки, Софийската филхармония с диригент Щефан Фрухт, четири барокови ансамбъла и други. Испанска музика ще звучи и на Международния симпозиум под надслов "Традиция и универсалност в испанската музика. От Барока до съвременността“, с участието на учени музиколози от Испания, Франция, Австрия и Германия.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: