Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
МОСВ представи във Варна проекта за актуализиране на плановете за управление на речните басейни
Автор: Пламена Николова 13:07 / 18.11.2021Коментари (0)883
©
Министерството на околната среда и водите представи във Варна дейностите по актуализиране на Плановете за управление на речните басейни. Екип от Дирекция  "Управление на водите“ на МОСВ, заедно с експертите от Басейнова дирекция "Черноморски район“, със съдействието на Международната банка за възстановяване и развитие, работят по анализа на водоползването и оценката на състоянието на водните тела и зоните за защита на водите, вкл. оценка на въздействието от промените на климата върху тях, както и за набелязване на мерки за устойчиво управление на водните ресурси за периода от 2022 до 2027 г.  

Конференцията бе открита от Явор Димитров, директор на Басейнова дирекция "Черноморски район“, който акцентира върху значимостта на проекта.

Това е третият цикъл по разработване на Планове за управление на речните басейни (ПУРБ) в четирите района за басейново управление у нас, с участието на широката общественост и заинтересованите страни, заяви Мария Арангелова при представянето на проекта. С неговото изпълнение ще постигнем добро състояние на водите и свързаните с тях екосистеми и зони за защита на водите, добави тя.

Проект №BG16M1OP002-1.017-0001-C02: "ПУРБ 2022-2027“ се финансира по Оперативна програма "Околна среда“ 2014-2020 г., и е на обща стойност 24 000 000 лв., от които 85% или 20 400 000 лв., предоставени като безвъзмездна финансова памощ от Кохезионния фонд на Европейския съюз, а 15% или 3 600 000 лв. – като национално съфинансиране. Срокът за реализацията на проекта е до 2023 г.

Бенефициент по проекта е дирекция "Управление на водите“ на МОСВ, а партньори - Басейнова дирекция "Дунавски район“, Басейнова дирекция "Черноморски район“, Басейнова дирекция "Източнобеломорски район“ и Басейнова дирекция "Западнобеломорски район“, като за изпълнение на основните дейности е сключено Споразумение за предоставяне на консултантски услуги с Международната банка за възстановяване и развитие..

Разработването на актуализираните планове за периода 2022-2027 г. включва извършване на проучвания, оценки, анализи и разработки, включително методики, подходи и критерии, необходими за изпълнение на изискванията на европейското и националното законодателство, попълване на пропуските и изпълнение на препоръките на Европейската комисия при оценката на първите и вторите ПУРБ. Това означава да се актуализират характеристиките на повърхностните и подземните водни тела, зоните за защита на водите и да се направи оценка на натиска, въздействието и риска върху тях.

Плановете ще съдържат икономически анализ на водоползването и оценка на състоянието на водните тела и зоните за защита на водите, вкл. оценка на въздействието от промените на климата върху тях. На база на получените резултати от прилагането на предишните дейности ще бъдат  актуализирани каталогът и програмите от мерки,  както и методиките,  подходите  и  помощните  средства за разработване на ПУРБ.

Актуализираните 6-годишни планове за периода 2022-2027 г. са ключов елемент от процеса на управление на водите в България, както по отношение на планирането и изпълнението на мерките за постигане на добро състояние на водните тела, така и в посока на укрепване и разширяване на междусекторното и регионалното партньорство в процеса на планиране, подчерта Мария Арангелова.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: