МОСВ с отговори за миризмата на нафта във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:58 / 04.04.2017
1524
От Министерството на околната среда и водите отговориха, макар и с известно закъснение, на въпросите на Радио Варна по повод миризмата на нафта в града. Макар от тях да не става ясен източникът, все пак отговорите дават любопитни подробности. Публикуваме ги без съкращения и редакция:

1. Установен ли е източникът на миризмата на нефтени продукти?

В периода 5:30 - 10:30 часа на 3 април 2017 г. експерти на РИОСВ - Варна извършиха обход от територията на Варна до Промишлена зона - юг и на гр. Девня. Констатира се, че на територията от Варна до с. Страшимирово, с различен интензитет на концентрациите, се усеща харектерната за нафта миризма.

В района на промишлена зона - юг, гр. Варна ("Поддържане чистотата на морските води" АД, "Варна сторидж" ЕООД - петролен терминал Варна и др.); Промишлена зона - запад, гр. Варна; Промишлена зона, с Тополи (ПСОВ Варна, асфалтови бази - 5 бр.);Пристанище "Леспорт"; МТГ "Делфин"; ТЕЦ "Варна" ЕАД, с. Езерово и др. промишлени обекти не се констатира локален източник за разпространение миризма на нафта, способстващ разпространението й на значителна по площ територия.

В заводите и Пристанищен комплекс Варна - запад и в Промишлена зона - юг, гр. Девня, няма аварийни ситуации.

2. Къде миризмата е била най-силна и какви стойности на въздуха са измерени там?

Миризмата се е усещала най силно в ниските участъци и с трайна мъгла на Варна и по протежение на Варненско езеро. След с. Страшимирово миризмата на нафта намалява и до Белослав изчезва. В автоматичната измервателна станция СОУ "Ангел Кънчев" концентрациите на общи въглеводороди и бензен са с леко завишени стойности спрямо характерните за годината стойности.

3. Може ли в случая да се касае за нарушение на законодателството, за което да е сезирана прокуратурата?

В конкретния случай следва да се има предвид, че:

• в основната си част жилищните, обществените и промишлени обекти на територията на Варна са газифицирани, топлофицирани или климатизирани;

• за обектите съхраняващи и разпространяващи на пазара нефтопродукти (неподвижни източници на емисии) няма постъпила в РИОСВ - Варна информация и при обхода не е констатирана аварийна ситуация на разлив, т.е. няма предпоставка за емитиране на този замърсител на значителна площ от обект, подлежащ на контрол и от компетенциите на инспекцията.

За да се установи има ли нарушение на законодателството е необходимо да се установи източника на замърсяване, след което да се предприемат административно наказателни действия срещу него от компетентния по случая орган, в случай, че нарушението не се квалифицира като престъпление.

4. Колко проверки са направени с мобилна лаборатория и в какви часове на денонощието?

От 30 март 2017г. мобилната автоматична станция е позиционирана в с. Тръстиково по сигнал от кмета на община Аврен и няма регистрирани средночасови стойности над пределно допустимите концентрации.

Контролът за качеството на атмосферния въздух във Варна се извършва чрез Автоматичната измервателна станция, която е част от Националната автоматична система за екологичен мониторинг. Станцията регистрира данни в реално време на контролираните замърсители, в случая на общи въглеводороди и бензен.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна
Възпитаник на ТУ-Варна от Австралия посети вуза 35 години по-късн...
Студенти от МУ-Варна се представиха на важен международен форум
Внимание! "Синята зона" не работи в празничните дни във Варна, но...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).