МРРБ не е давало разрешение за нов строеж на рухналия хотел "Вероника"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
08:41 / 13.08.2015
2267
От МРРБ опровергаха информацията, която излезе в публичното пространство, че министърът на регионалното развитие и благоустройството е разрешила "да се строи отново хотел "Вероника" след настъпилата строителна авария. 

"Изнесените данни за издадено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството разрешение за строителството на нов 12 етажен хотел са неточни и некоректни. Министърът и министерството не издават разрешения за строителство на хотели съгласно действащото законодателство.

В конкретния случай, касаещ намиращият се в к.к. "Св. Константин и Елена" хотел "Вероника", има одобрени строителни книжа от община Варна за реконструкция, модернизация и основно обновяване на сградата.

За реконструкцията от главния архитект на община Варна е издадено разрешение за строеж, което е влязло в сила и представлява стабилен административен акт. От страна на Регионалния отдел на Национален строителен контрол - Варна при Регионалната дирекция за национален строителен контрол - Североизточен район е извършена проверка, която констатира, че строителството на хотел "Вероника" е разрешено като ремонт и реконструкция в обема на съществуващия стар хотел, без промяна конфигурацията и височината му. С проекта за реконструкция, одобрен от главния архитект на община Варна, е предвидено премахване на хотела до котата на терена и изграждането на нова надземна конструкция в предишния обем.

От РОНСК-Варна е констатирано също, че са налице отклонения в одобрения инвестиционен проект и е изразено становище, че за законосъобразно приключване на случая е необходимо да се извърши промяна по време на строителството по реда на чл. 154, ал. 5 от Закона за устройство на територията. По реда на чл. 154, ал. 2 и ал. 5 законът допуска съществени отклонения при този тип реконструкция, в това число и промяна на строителната конструкция и конструктивните елементи. Инициативата за промяната е на възложителя (собственика), а одобряването на документацията е от компетентността на главния архитект на община Варна.

След настъпилата авария строителството на хотела е спряно от началника на РО НСК-Варна. То може да бъде продължено с разрешение на органа, който е издал заповедта за спиране, след изпълнение на необходимите за отстраняване на последиците от аварията мероприятия. Предвид установените отклонения и проектните решения за промени в одобрените проекти, изразяващи се в промяна на конструктивни елементи под котата на терена и промяна на технологията, строителството може да продължи след одобряването им и допълване на издаденото разрешение за строеж при спазване на законоустановените процедури. Компетентен е отново главният архитект на община Варна.

При прегледа на внесената в МРРБ документация е установено, че не е необходимо извършване на нова процедура по издаване на ново предварително разрешение по реда на чл. 96 от ЗУТ, предвид издаденото вече разрешение за строеж от главния архитект на община Варна.

Некоректно е да се твърди, че със свое писмо Министерството на регионалното развитие и благоустройството дава разрешение за строеж за сградата. С него министерството уведомява възложителя, че проектантите трябва да изготвят нова техническа документация, която да бъде одобрена от главния архитект на общината.

Обръщаме внимание, че одобряването на инвестиционния проект е по реда на Закона за устройство на територията. В конкретния случай Законът за устройството на Черноморското крайбрежие е неприложим", се посочва в писмо до медиите.

 


Виж коментарите (4)

Още по темата (57):
23.06.2023 Окончателни присъди за смъртта на четирима при срутването на хотел
"Вероника"
21.09.2021 Варненският апелативен съд потвърди присъдата по делото "Вероника"
15.02.2021 Събщиха интересни подробности около сагата с рухналия хотел "Вероника"
11.02.2021 Съдебната сага с рухналия хотел Вероника продължава утре във Варна
23.10.2020 Заболяване на подсъдим отложи делото "Вероника“
22.10.2020 Делото за рухналия хотел "Вероника“ - отново пред Варненския апелативен съд
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).