Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
МУ-Варна бе домакин на специална среща на Европейския борд по офталмология
Автор: Екип Varna24.bg 12:16 / 25.02.2019Коментари (0)1521
©
Медицински университет – Варна бе домакин на специална среща на Европейския Борд по Офталмология (EBO), която се проведе на 22 и 23 февруари. Варна получи огромната чест да се събере елитът на европейската офталмология заради председателя на борда – проф. д-р Христина Групчева, зам.-ректор на МУ-Варна, която през 2017 година бе избрана за бъдещ президент на дружеството. По традиция встъпването в длъжност на президента се осъществява на специална среща на борда в държавата на председателя. На заседанията присъстваха специалисти от Швейцария, Белгия, Холандия, Великобритания, Ирландия, Испания, Франция, Германия и Словения. На срещата бяха взети важни решения, между които сътрудничеството между ЕВО и Европейското общество по офталмология и стандартизация на практическата част на изпита. Специалистите решиха също, че от 2020 година изпитът за Европейския Борд по Офталмология ще се провежда 2 пъти годишно - в Париж и Берлин.

За първи път в тази сравнително кратка история, председателството се поема от представител на Източна Европа и в частност – България. Професор Христина Групчева д.м.н. FEBO, FICO, FBCLA, FIACL, получава специално разрешение да се яви на изпита на борда през 2002 година и защитава своите познания с отлично представяне. След влизането на България в ЕС тя е поканена за първият български екзаминатор и е номинирана за национален представител. През 2013 година става член на екзекутивния съвет и 4 години служи като Председател на комисията по образованието. След изтичане на мандата и е единодушно избрана за бъдещ президент през 2017 година.

Проф. Групчева коментира, че е огромна чест и невероятна отговорност това, че за първи път българка застава начело на ЕВО. "Когато аз се явявах на изпит имаше 50 кандидата, днес ние имаме лимит от 700. Тъй като да поставяме ограничения за броя на кандидатите е недопустимо, по време на моя мандат ще бъде направена голяма промяна. До момента изпитът се провежда винаги веднъж годишно, през месец май в Париж. От 2020 година ще има втори шанс за всички през месец септември в Берлин. Идеята е да осигурим оптимални условия на младите офталмолози в Европа да докажат своите познания и да практикуват с достойнство.“, каза още проф. Групчева.

Тя обяснява, че изпитът дава сертификат за практикуване като специалист на Европейско ниво. Различните държави имат различа политика. В Швейцария това е изпитът за специалност, във Франция, тъй като няма друг изпит, този изпит на практика се е превърнал в задължителен. В Германия е просто въпрос на престиж, а това е и най-многобройната група.

До момента има 38 българи, които носят престижната титла FEBO. "За някои от тях това беше част от билета за Европа, но за щастие 60% останаха в България и тези, върху които имам наблюдения, показаха изключително развитие. Много съм щастлива, че 3 от моите асистенти и 2 от моите докторанти положиха изпита успешно в годините. Един от тях е вече доцент. Всяка година интересът от страна на младите специалисти в България расте и аз твърдо вярвам, че ще се представят достойно.“, допълва още проф. Групчева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (416) 14%
Добре, но можеше и по-добре (390) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1601) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: