МУ-Варна е организатор и домакин на международен работен семинар, посветен на стволовите клетки

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
13:10 / 20.09.2022
777
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Медицински университет – Варна е организатор и домакин на международен работен семинар на тема: "Стволови клетки: фундаментални принципи и транслационни приложения". Научният форум, който се финансира чрез проект TRANSTEM на Европейската Комисия с подкрепата на Национална програма "Европейски научни мрежи" на МОН, ще се проведе в периода 30 септември – 1 октомври във Варна и ще събере водещи учени в областта на стволовите клетки от Германия, Израел, Норвегия, САЩ, Гърция и България. Научен организатор на събитието е проф. Игор Резник, Координатор на проет TRANSTEM, Заместник-директор на Научноизследователския университет на МУ-Варна, а научен съорганизатор е  проф. Цве Лапидот от Научен институт Вайцман, Израел.

Сред темите, по които учените ще обменят опит, са Алогенни трансплантации на стволови клетки; Хемопоеза и вроден имунитет; Ролята на лактата в мобилизирането на HSPC; CAR Т-клетки; Органоиди, получени от пациента; Имунен отговор на пациента и др.

Целта на уъркшопа е да се обсъди научният и изследователски опит до момента, натрупващите се доказателства и фактори, свързани с механизмите на действие и лечебният потенциал на стволовите клетки при лечение на редица заболявания. Учените ще  обменят и практически опит за терапевтичното приложение на стволовите клетки при клинични трансплантации на пациенти с хематологични и злокачествени заболявания.

В уъркшопа ще бъдат представени и резултатите, постигнати до момента от екипа от учени от Европейското научно пространство, които работят по програма TranStem.

Повече информация вижте ТУК


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).