Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
МУ-Варна обучава хирурзи и студенти с най-модерната система за роботизирана хирургия
Автор: Екип Varna24.bg 09:24 / 17.07.2023Коментари (0)706
©
Хирурзи и студенти от от 3-ти до 5-ти курс в Медицински университет – Варна имат уникалната възможност да се обучават в единствената по рода си в България свободно избираема дисциплина (СИД) и ВСД "Въведение в роботизираната хирургия“, научи Varna24.bg.  

Роботизираната хирургия представлява сегмент от минимално инвазивната хирургия, която е насочена към извършване на оперативни интервенции с минимална травма за пациента. Чрез няколко малки разреза на корема, посредством четирите ръце на робота, могат да се извършват различни оперативни интервенции при доброкачествени и злокачествени заболявания, както в коремната, така и в гръдната кухина.

Роботизираната хирургия навлиза все по-масово в множество центрове в страната и чужбина. Това поражда необходимостта от обучение на голям брой специалисти в тази област, за кратък период от време.  Въпреки базисните сходства, които роботизираната хирургия има с лапароскоспката хирургия, тя е доста по-различна и изисква специфични умения. Именно поради тази причина обучението на студентите, които желаят да се развиват в областта на хирургията, трябва да започне още от студентската скамейка. Медицински университет-Варна, който винаги се отличава с бърза адаптация към съвременните нужди и модели на обучение, създаде СИД и ВСР "Въведение в роботизираната хирургия“ през 2021 г. 

Обучението включва теоретична и практическа подготовка, която запознава отблизо с възможностите на роботизираната хирургия и отделните компоненти на системата Da Vinci Xi. Роботът е снабден със симулатор с виртуална реалност и 3D визуализация, чрез които участниците създадават и усъвършенстват уменията си. Практическите упражнения се доближават максимално до реалните манипулации, които се извършват по време на реални операции. Симулационното обучение е задължителна част от практическата подготовка на лекарите преди официалното сертифициране за операции с робота Da Vinci Xi.

Проведените обучения се радват на голям интерес, като до момента са преминали повече от 100 участника. Освен практическа стойност обучението има и висока научна стойност. Д-р Тургай Калинов, който е член от преподавателския и лекарски състав на Първа клиника по хирургия, събира и анализира резултатите на участниците. Резултатите от обученията до момента са публикувани в елитни международни списания, което доказва значимостта на обучителния процес.  

През новата 2023/ 2024 учебна година студентите в МУ-Варна отново ще имат възможност да подават заявление за участие в обучението, като допълнителна информация ще бъде публикувана след началото на учебния процес.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: