Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
МУ-Варна обучава първите в България спецекипи по антитероризъм
Автор: Екип Varna24.bg 17:31 / 16.06.2014Коментари (0)1305
©
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Първият в страната Международен работен семинар по антитероризъм, организиран от Медицинския университет във Варна съвместно с Посолството на Израел в България, бе открит днес в морската ни столица от ректора на университета проф. д-р Красимир Иванов и посланика на Израел Н. Пр. Шаул Камиса Раз.

Лектори и консултанти на уникалното по рода си събитие са 7 водещи специалисти от Израел, сред които директорът на Специализирания институт по контратероризъм в Херцлия, Израел - Боаз Ганор,и заместник-директорът на института - Ейтан Азани. Сред лекторите са и петимаръководители на медицинските антитерористични звена в университетските болници "Хадасса" в Йерусалим и "Рамбам" в Хайфа.

В рамките на семинара ще бъдатобучени първите у нас спецекипи по конвенционален и неконвенционален антитероризъм и по медицинските аспекти на антитероризма. Това стана ясно на провелата се във Варненската университетска болница днес пресконференция с инициаторите на събитието - Медицински университет във Варна и Посолството на Израел.

"Изключително важно е обучението по антитероризъм да започне възможно най-рано, още в училищата, а след това и в университетите, както планираме в най-скоро време да направим ние. Но по-важното е, че за да има успех тази инициатива, тя трябва да обхване абсолютно всички институции в страната", заяви по време на пресконференцията проф. д-р Красимир Иванов, ректор на варненския Медицински университет.

"Инициативата, която започваме днес с този семинар, се посреща с одобрение и подкрепа от институциите и държавните органи, което е ясен знак, че вече има ясно осъзната необходимост от такъв тип обучение."

Предвижда се в близко бъдеще включването на комплексни теми по антитероризъм в учебните програми на МУ-Варна с акцент върху медицинските аспекти. Това ще допринесе за разширяване на образователния продукт, предлаган от варненското висше училище, както в предклиничното обучение, така и в продължаващата следдипломна подготовка.

Посланикът на Израел Н. Пр. Шаул Камиса Раз изказа увереност, че подобна инициатива ще бъде важна крачка към бъдещата сигурност на страната ни.

Директорът на Специализирания институт по контратероризъм в Херцлия, Израел,Боаз Ганор също застана зад позицията, че най-добрите и адекватни акции, противодействащи на тероризма, могат да се случат само ако има добро взаимодействие между институциите и бизнеса не само на национално, но и на международно ниво.

По време на четиридневния работен семинар(16-19 юни)ще бъдат подготвени екипите, съставени от експерти от различни институции и медицински специалисти, които ще могат да провеждат краткосрочни обучения по антитероризъм в цялата страна. Обучените спец екипи ще бъдат в състояние да осигуряватадекватна координация, колаборация и взаимодействие между отделните звена и институции в страната, имащи пряко отношение към все по-актуалния напоследък проблем и зачестилите в глобален план терористични заплахи.

В рамките на семинара са планирани научни и практически сесии с обзорни лекции по тематиката, демонстративни видео материали, тренировъчни модули, квалификационна подготовка и кръгли маси. В края на събитието ще бъдат връчени сертификати за участие и сертификати за квалификация.

Председатели на организационния комитет са Ректорът на Медицинския университет проф.д-р Кр.Иванов и Н.Пр. Посланикът на Израел в България г-н Шаул Камиса-Раз. Поздравителни адреси за откриване на работния семинар бяха получени от президента на България Росен Плевнелиев, министър-председателя Пламен Орешарски и министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: