Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
МУ-Варна отбеляза 135 г. от създаване на варненско медицинско дружество
Автор: Екип Varna24.bg 16:26 / 13.12.2018Коментари (0)1359
©
С думите на Сервантес "Историята е съкровищница на нашите дела, свидетелство за миналото, пример и поука за настоящето, предупреждение за бъдещето" проф. д-р Златислав Стоянов, декан на факултета по Медицина в МУ-Варна, откри заключителния форум, посветен на 135-годишнината от основаването на Варненското медицинско дружество. С поредица от събития, организирани през 2018г. от екип от лекари, учени, преподаватели, служители и студенти от Медицински университет-Варна, бе засвидетелствано признанието към градивните дела на предците в областта на медицината и общественото здраве.

По време на заключителния форум за първи път бяха представени документалният филм "Срещу течението" и юбилейна книга, подготвени от екипа на МУ-Варна. Те представляват най-комплексното до момента проучване на исторически архиви и научни публикации, свързани с дейността на Варненското медицинско дружество и приносите на неговите членове. Ректорът на МУ-Варна проф. Красимир Иванов отличи заслужили за опазване на историята на медицината лекари от регионална колегия Варна на БЛС и връчи връчи почетен плакет и грамота на проф. д-р Димтър Ненов, доц. д-р Борис Корновски, д-р Магда Василева и проф. д-р Радослав Радев.

За изключително висок принос при изследване на професионалния, научния и обществен живот на медицинските дейци от Варна, тяхната роля за развитие на лекарската професия и 135 години от основаване на Варненското медицинско дружество председателят на РК Варна на БЛС проф. Радев връчи отличията на колегията на Ректора на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов, доц. д-р Георги Маринов и доц. д-р Невяна Фесчиева.

С почетен плакет на МУ-Варна бе отличен и създателят на Музея по история на медицината д-р Иван Капинчев, а председателят на БЧК Варна Илко Раев връчи на МУ-Варна и юбилейната книга "140 години БЧК“ почетен плакет.

Повод за гордост е, че Варна е сред първите градове, нещо повече – един от най-изявените, центрове на организиран научен медицински живот. Преди 135 години, през 1883 година, на 10 декември, във Варна е учредено дружество на лекарите наречено "Варненско медицинско дружество“. По хронология то се явява второто дружество с участие на лекари в България, след основаното през 1880 година в София "Физико-медицинско общество". По своето значение, обаче, в скоро време Варненското медицинско дружество добива първостепенна роля за научното и професионално организиране на лекарите в Следосвобожденска България. В Устава на Варненското медицинско дружество, в раздел първи, са ясно дефинирани три основни цели, които и днес звучат актуално:

1. Да служи на членовете на дружеството, като средство за по-нататъшно научно и практическо медицинско образование.

2. Да изучава местните санитарни условия и нужди, и да съдейства на администрацията за разрешение въобще на санитарните въпроси.

3. Да се грижи за разпространението между населението правилни понятия относително запазване здравето и помощ в случай на заболяване и за развитието на медицинската помощ".

Няма уважаващи себе си съвременни медицинска общност, здравна институция, медицински университет, които да не припознаят тези цели.

"Академичната общност на МУ-Варна се чувства реален наследник на тези пионери и тяхното дело. Затова през тази година отдаваме почит на учредителите на Варненското медицинско дружество: д-р Михаил Игнатиев, д-р Ангел Пискюлиев, д-р Александър Апостолов, д-р Желю Радев, д-р Янопулос, д-р Борис Абрамович Окс, д-р Батиста Валинда, д-р Юрдан Севвов и д-р Димитър Гълъбов.

Други видни членове на Варненското медицинско дружество, в различни периоди от съществуването му, са д-р Анастасия Головина, д-р Йонас Басанавичус, д-р Борис Шейнин, д-р Йордан Брадел, д-р Панайот Жечев, д-р Димитър Моллов и др.

Приносът на дружеството е голям и за обществения живот на Варна. Д-р Ангел Пюскюлиев два пъти е избиран за кмет на Варна. Като кмет допринася за подобряването на канализацията и водоснабдяването на града. През мандата на д-р Пюскюлиев се извършват подобрения в Приморската градина и се увеличава територията й, започва строежът на биологична станция с Аквариум, пускат се първите автобусни линии до околности и близки градове на Варна. Стратегически приноси за Варна има и д-р Йонас Басанавичус. В Общинския съвет на Варна той внася предложения и програми за благоустрояване и подобряване на санитарното състояние на града, за развитието на Варна като курортен център, за разкриване на Археологически музей Варна.

Убеждението на ръководството на МУ-Варна, че делото на Варненското медицинско дружество и заслугите на неговите членове трябва да се помнят и популяризират, се превъплъти в целогодишно честване, което остави отпечатък в академичния живот на университета през 2018 година.“ Това каза в обръщението си при откриването на форума проф. Златислав Стоянов.

Сред инициативите, организирани от университета през 2018г., бяха изложбите "Академично наследство“ и "История на медицината и здравеопазването във Варна“, посрещане в Музея по история на медицината на посланика на Република Литва Арвидас Поциус, който бе възхитен и трогнат от това, как се съхранява паметта на един забележителен негов сънародник – д-р Йонас Басанавичус. В библиотеката на университета бяха организирани литературни вечери, а до научната и широката общественост на Варна юбилеят на Варненското медицинско дружество стигна още чрез доклади на форуми на Съюза на учените – Варна, чрез изложба, посветена на 90 годишнината на Водноспасителната служба във Варна, която възниква като осъществена идея на някои от  членовете на Варненското медицинско дружество и чрез обособена страница в сайта на МУ-Варна, в която са  публикувани свързани с годишнината материали – дигитализирани архиви, биографии на основатели и видни членове на дружеството, откъси от филми, извадки от проучвания и публикации на изследователи.  В честването на 135-годишнината на Варненското медицинско дружество естествено се вгради курсът за следдипломно обучение по "История на медицината“, организиран от Факултета по обществено здравеопазване, в рамките на който се проведе викторина, посветена на годишнината.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Съдебна реформа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: