Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
МУ-Варна въвежда нов модел за допълнително електронно обучение
Автор: Екип Varna24.bg 14:24 / 10.10.2014Коментари (0)1025
©
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Една китайска мисъл гласи: "Кажи ми - ще забравя, покажи ми - може да запомня, накарай ме да го направя - ще го разбера". Именно идеята за интерактивност и по-голяма ангажираност на студентите стои в основата на платформата за допълнително електронно обучение, която Медицински университет - Варна въведе официално от началото на новата академична 2014-2015 година. В отговор на съвременните потребности на многобройните български и чуждестранни студенти на университета и в унисон с динамиката и световните изисквания в образованието, двугодишният проект по ОП "Развитие на човешките ресурси" е ориентиран към ефективното и целесъобразно използване на най-новите информационни и мрежови технологии. Нововъведението в обучението бе представено на заключителна пресконференция, която се състоя днес в МУ-Варна.

В рамките на проекта "Развитие на електронни форми на дистанционно обучение в системата на Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна бе създаден Център за електронно дистанционно обучение, който внедри специалната платформа (Blackboard), масово използвана в Обединеното кралство, САЩ, както и по целия свят, и обучи част от преподавателите. Самоподготовка в удобно за студента време, тестване на наученото, наблюдаване на реални клинични случаи и ситуации от медицинската практика с конкретни задачи към тях, приложение и изпробване на наученото - това са само част от многото предимства и възможности за приложение на новата платформа за допълнително електронно обучение, която представи ръководителят на Центъра за дистанционно електронно обучение и Директор на департамента по чуждоезиково обучение, комуникации и спорт към МУ-Варна доц. Иван Мерджанов. Крайната цел на допълнителния ресурс е установяване на здрава симбиоза между класическия и електронния метод на преподаване, между преподавател и студент, за да се повиши максимално ефективността и качеството на обучението.

"Университетът се намира в конкурентна и изключително динамична среда, бързо развиващи се технологии и иновации в сферата както на образованието, така и в областта на медицинската наука и биотехнологиите", каза заместник-ректорът по учебната дейност доц. Албена Керековска, която представи проекта. "Нашите студенти са много взискателни, информирани, технологично и пазарно ориентирани. Ние посрещнахме това предизвикателство, на което гледаме като стимул и двигател за развитие - за да бъдем конкурентоспособни."

Към настоящия момент всеки един студент на МУ-Варна има своя парола към системата, която може да ползва от всякъде, по всяко време, дори и от мобилния си телефон или таблет, благодарение на мобилното приложение. Влизайки в своя акаунт, студентът попада в една изцяло направлявана от преподавателя виртуална среда - видео лекции и демонстрации на операции, множество разнообразни интерактивни материали според спецификата на конкретната дисциплина, атласи, тестове, задачи, симулации. Ако поставената задача за самоподготовка затрудни по-голямата част от курса, преподавателят в следващата си лекция ще се върне отново към проблемния момент, ще разясни, ще даде нова задача. На практика непрекъснато се осъществява едно "прескачане" от електронна в реална учебна среда. Класическият, статичен и пасивен начин на преподаване преминава към модерен, иновативен, динамичен, интерактивен и атрактивен за студентите модел на обучение.

Системата дава възможност за постоянна комуникация между студенти и преподаватели. При необходимост обучаващите се могат да ползват онлайн и видео чат с преподавателя в реално време. Във форум и блог студентите от различните курсове могат да разискват различни въпроси и теми, касаещи обучението, да обменят информация по между си. Освен за самоподготовка, тестване на наученото и непрекъсната комуникация, платформата позволява и провеждане на изпити в реално време. По думите на директора на центъра предстои всяка катедра да вземе решение дали да провежда изпитите си през системата или по класическия начин.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: