Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
МУ–Варна отново първи сред медицинските университети в България
Автор: Екип Varna24.bg 11:40 / 18.10.2022Коментари (0)3047
©
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Независимата базирана на метрични показатели оценяваща институция EduRank изнесе новите си резултати, според които Медицински университет – Варна отново е на първо място сред медицинските университети в България и на трето място сред всички университети в страната. Оценката е направена на база на научно-изследователските постижения, репутацията и влиянието на университетските алумни. Според същата класация номер едно в света е Харвардския университет, а МУ-Варна е в първия квартил на Световни университети.

Според EduRank най-високо оценени  са публикациите на екипите на университета в областта на медицината, като с най-силен импакт са онкологията, имунологията и хирургията. Силно въздействие в световен мащаб имат научните разработки в областта на общественото здравеопазване и социалните науки. Най-показателни са аналитичните показатели в годините, които показват растеж на научно-публикационната активност и многократно увеличение на цитиранията на научните разработки на изследователите, които към момента са над 36 000. За независимия оценител мнението на студентите е най-важно, а това на студентите на МУ-Варна е доказано високо. Не е направен анализ на приема, тъй като тази информация не е публична, но тя варира между различните специалности от 14 до 30%, т.е. за едно място има между 3 и 7 кандидата. За сравнение същият процент за Харвардския Университет е между 5 и 7%.

Наскоро МУ-Варна бе определен за Изследователски университет отново на база на своите наукометрични показатели на база на национална система за оценяване. Тази оценка се дължи на инвестициите в млади учени и работа в екип с международни изследователи. Към момента Университета е бенефициент по програми за млади учени и пост-докторанти, международни научни мрежи и ERA chair. Независимо от акцента в областта на медицината, университета инвестира и в паралелни направления, включително електронизация и изкуствен интелект. За последните години са създадени и нови специалности, които да отговарят на високотехнологичните изисквания за развитие на медицината като наука и практика.

Практиката е най-важна за специалността медицина, поради което важно конкурентно предимство на Университета е управлението на многопрофилна болница, притежанието на спецализирана болница и работата с множество клинични бази в цяла България. Високите изисквания към клиничните бази срещат науката с практиката и създават условия за развитие на транслационна медицина, което е предпоставка за увеличаване на обема на научно-изследователската работа.

Медицински университет- Варна има и друго предимство, а именно разположението в морската столица която е град с доказано високо качество на живот. Студентите и преподавателите имат възможност да работят в динамична творческа атмосфера и създават уникални проекти. Такива са Музеят по история на медицината, програмата "Море и здраве“, спортните активности и много други. Уникалното, мултинационално семейство на Медицински университет –Варна се радва на поредната високата международна оценка, но я приема и като предизвикателство и с увереност ще търси нови хоризонти за развитие.

EduRank.org е независима класация, базирана на показатели на 14 131 университета от 183 държави. Използва собствена база данни с индекс от 44 909 300 научни публикации и 1 237 541 960 цитирания, за да класира университетите в 246 изследователски теми. В общото класиране добавя показатели за неакадемична известност и популярност на възпитаници.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: