МВР Варна: Внимавайте с празничния пукот!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:15 / 27.12.2016
1593
Месец декември носи духа на празничното настроение. Коледа и Нова година са светли празници за всички, пълни с топлина и емоции. Провеждат се множество организирани празнични прояви на обществени места, в заведения, туристически обекти, училища и други.

От години празненствата през тези дни се свързват освен с красота и многообразие, и с илюминации от различен вид и с различна сила, гърмежи и празничен пукот. Празничната еуфория предизвиква у много хора желание да изстрелват и хвърлят увеселителни пиротехнически изделия. Всички сме свидетели, че подобни "празнични" изяви започват още в първите дни на месец декември. 

Трябва да се знае, че увеселителните пиротехнически изделия не са невинна играчка, а съдържат взривни вещества или взривна смес от вещества и са поставени под разрешителен режим контролиран от органите на МВР.

Фирмите и търговците, съхраняващи и търгуващи с увеселителни пиротехнически изделия, следва да знаят, че за извършване на такава дейност трябва да имат надлежно издадено разрешение от МВР, както и да разполагат със специално проектирани, изградени и узаконени за този вид изделия складове и магазини.

Абсолютно е недопустимо търговията с тези изделия да се извършва на открито - по базари, сергии и павилиони. В складовете и магазините, имащи разрешение за търговия на увеселителни пиротехнически изделия, те се излагат на закрити лавици или под стъклен похлупак. Изделията следва да се съхраняват и продават само в оригиналната заводска опаковка и да бъдат придружени с инструкция за употреба и безопасност на български език.

Забранява се продажбата на видимо повредени (разкъсана опаковка, фитил и др.) пиротехнически изделия. Те подлежат на незабавно бракуване и унищожаване по съответен ред.
Пиротехническите изделия според предназначението и степента на опасност се разделят на следните категории:
Фоерверки;
Сценични пиротехнически изделия;
Други пиротехнически изделия.

За съответната категория има и забрана за продажба, както следва:
От категория Фоерверки е забранена продажбата на лица под 12 години;
От категория Сценични пиротехнически изделия - на лиица под 16 години;
От категория Други - на лица под 18 години.

Aко все пак за вас настроението на Коледа и в новогодишната нощ е непълно без изстрелването на фойерверки, пиратки и други изделия с увеселителна цел, ние ви съветваме:

Пиротехническите изделия да бъдат закупувани и употребявани само от пълнолетни лица. Задължително е възрастен да осъществява забавлението с пиротехнически средства.

Използвайте само изделия, които съответстват на стандартите за безопасност и са придружени с инструкции за правилна употреба. Съхранявайте ги грижливо.

Фойерверките и илюминациите изстрелвайте само от подходящи места, където няма да представляват опасност за вас и околните.

При индикации за дефект - оставете пиротехническото средство да престои там, където е паднало поне за 5 минути! Залейте с вода, за да обезвредите!

Фойерверките и илюминациите не се насочват към лицето и тялото на човека. Недопустимо е правенето на експерименти с цел увеличаване на ефекта, засилване на шума или други подобни "подобрения".

Употребата на пиротехнически изделия е забранена в превозни средства, закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на болници, детски градини, училища църкви и приюти и др.

Не паркирайте автомобила си под терасите на блока, защото може да бъде повреден, запален /разбира се неумишлено/ от ваши съседи, чрез изхвърлените от тях бомбички, пиратки или други пиротехнически изделия.

Забранена е употребата на огнестрелно оръжие НЕ по предназначение. ОПАСНО Е! Собсвениците на такова подлежат на строги санкции и отнемане на разрешителното, ако си позволяват подобна "игра" с пистолет, пушка или друго огнестрелно оръжие. 

Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки, както и на самоделно направени такива не е безопасно развлечение. Когато при възпламеняване се зареждат в ръка или близо до лицето и косата, когато се употребяват в закрити помещения, могат да предизвикат локални изгаряния и травми. Травми на крайниците може да предизвика и натискането им с крак. Ако пиратките се съхраняват по няколко в джоба на дреха, от триенето могат да се приведат в действие и да причинят неприятни изгаряния. Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания не само на ползващия пиротехническото изделие, но и на случайно преминаващи хора. Особено опасно е и паленето на пиратки със запалка.


В духа на християнската традиция Бъдни вечер и Коледа са топли, светли и задружни празници, на които семейството се събира, за да сподели емоции и впечатления. Нека запазим уюта на празника и не допускаме да се превръща в батална сцена от филм.
Посрещането на Нова година обикновенно се свързва с празнични илюмицации, шумни веселия и пожелания за по-добро бъдеще. Нека запазим положителния заряд и не излизаме от границите на нормалността.

За да я има новата година, с новия късмет и по-добрите възможности, нека бъдем отговорни и да я посрещнем с усмивка, вместо с гръм и тясък!


Виж коментарите (0)

Още по темата (129):
04.01.2017 Пиян полицай нахълта на коледен купон и заповяда: Стройте се по красота!
02.01.2017 Вижте как можем да върнем нежеланите подаръци
02.01.2017 Започва голямото прибиране след празниците
01.01.2017 Няколко съвета да нямаме тежък махмурлук
01.01.2017 Няколко интересни обичаи, които правят по света за здраве и берекет
01.01.2017 Първият гост в дома през новата година трябва да носи хляб
Още новини от Новини от Варна:
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна
Възпитаник на ТУ-Варна от Австралия посети вуза 35 години по-късн...
Студенти от МУ-Варна се представиха на важен международен форум
Внимание! "Синята зона" не работи в празничните дни във Варна, но...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).