Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Маестро Михаил Лалов открива изложба във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 17:51 / 14.10.2022Коментари (0)962
©
Тя е картината, цвят, щрих, емоция, дори музиката, която слушам, когато работя в ателието. Тя е животът, любовта и семейството. Тя е вечната муза и вечното изкуство. Тя е търсенето, откритието, началото на платното, дори подписът под него, с което гарантираш, че това си ти и светът, който е създаден, за да бъде открит по един различен начин." Михаил Лалов

От 19 октомври до 5 ноември 2022 година Градска Художествена Галерия "Борис Георгиев“ - Варна и Арт Галерия Папийон представят специалната експозиция на маестро Михаил Лалов. Художникът, който тази година празнува своя 40-годишен професионален юбилей и 70-годишен личен, ще покаже в унисон с размера на залите на ГХГ "Борис Георгиев“ - Варна на ул. Любен Каравелов 1, 12 платна с голяма площ. Изложбата е част от неговия проект "Тя и никоя друга“, който представя не показвани до момента творби на автора. Картините гостуват през цялата година в различни градове на страната. "За всеки град, за всяка изложбена зала съм подбрал специални работи, не показвам едно и също на публиката. Не правя и ретроспекция на професионалния си път. Моето разбиране е, че творецът трябва винаги да представя своето ново развитие, нови търсения, нови постижения пред публиката“, казва Михаил Лалов.

До момента под това заглавие в рамките на годината се проведоха поредица значими негови изложби, като всяка една представя различните творчески посоки, художествени изрази и жанрове, в които можем да опознаем и разпознаем типичния му почерк, мащаба на таланта и емоционалността на маестрото. Изложбата "Тя и никоя друга“ е била в София, Бургас и Плевен. Специално представяне имаше и в Арт Галерия Папийон, където бяха показани фигурални композиции. Последната експозиция, в която ще бъдат събрани всички произведения, ще е в Пловдив.

Сега, в Градската художествена галерия - Варна, ще бъдат изложени платна в стила на Лалов "абстрактен импресионизъм“. Селектирани са картини в големи формати, в меки, пастелни тонове, където Лалов прекрасно разгръща спонтанния си експресивен характер, свободен дух и убедително улавя вниманието ни с преплетените си композиции в мащабни търсения и експерименти в цвят върху платна с няколко метрови височини и дължини. Михаил Лалов е търсещ художник, който не стои на едно място и твори в различните си ателиета, сменяйки подхода и техниките, жанровете на своя израз. Художникът излиза от общоприетите норми, работейки със свой уникален почерк и подход към цветовете. Лалов, майсторски владеещ различни тайни и техники, ни внушава лекота, финес и почти акварелно усещане на платната, макар рисувани с маслени бои, които карат зрителят да потъне в магията на големия формат. Независимо от техниката, той е със силно разпознаваем почерк и линия на рисунката, но най-вече с усещането за свобода, лекота и безтегловност, които създава в картините си. В тях винаги присъства философията за взаимовръзката в природата и как всичко е свързано в мисъл и чувство. Той е художник на духа, виртуозно вдъхващ живот на всяка форма и тяло в своите творби. Неговите драматургично изпълнени "преразкази“ са картини, които предизвикват емоции и резонират с чувствата на зрителя – различни във всеки момент. Така творбите му са обичани дълго време, създавайки усещането за динамика и промяна, която се разкрива всеки път различно в зависимост от настроението на съзерцаващия.

Изкуството на автора е търсене и пътуване, то е начало и край, приказка, която започва някъде и не свършва никога. Фигури се преплитат в калейдоскоп от цветови вихри, за да покажат най-съкровеното човешко чувство любовта. Емоцията залива от всеки детайл в платната на Михаил Лалов и се мени не от колорита и фигурата, а от човешкия поглед. Всяка картина е вечно търсене на смисъл, чувства, дори на вкус и музика. Може да усетиш настроението във вълшебството от цветове, които ги няма в палитрата, но ги има на платното. Може да се потопиш в тях и да разбереш, че цветът е вълна от вихрещи се настроения, които сам направляваш, подреждаш, изживяваш, дори, когато картината е далеч от погледа ти. Линиите и тоновете предават реално усещане, което те докосва и обгръща. От тях, понякога ухае на стар коняк, по кожата пълзят тръпките от вкуса на младо вино или се носи звук от страстта на еротична игра, нищо, че окото вижда само взрив от абстракция. Но абстракцията винаги е друго в платната на художника. "Не искам да бъда оценяван или сравняван, искам да работя и удоволствието, което изпитвам да стигне до онези, които имат нужда от него.“, е веруюто на автора.

В този каталог "Тя и никоя друга“ е събрана колекция от изумителни платна, в които няма драмата от раждането на изкуство или авторови терзания, а само гениалната простота на ума. Всяко платно е майсторски тест за очите, възприятията и емоциите на публиката. Изкуството на Лалов е далеч от субективното понятие за красота, то е честно отражение на най-дълбоките човешки емоции. И те не са драматични и трагични, а пълни със светлина и цвят, бисери, които блестят и вдъхновяват, красота като знак за съвършенство. Лалов владее пространството, мига и създава усещане за безкрайна хармония, в която сблъсъкът ражда спокойствие, емоционалният заряд разкрива истини, багрите създават неповторима сплав от внушения с едно послание: любовта е красота, а тя е в нашия ум и само силният духом може да я види, разбере и приеме като част от себе си. От платната се ражда истината за нас самите, за нашето светоусещане, за това, което остава, когато махнем обвивката и останем само ум и чувства. Критиката определя творбите на маестрото като абстрактен импресионизъм, но очите на публиката виждат магия. Защото Тя е картината: вечната муза. Тя -видяна от един богат дух, който я дарява на света.

Заповядайте на вернисаж: 19.10.2022 /сряда/ от 14:00 до 19:00 ч. в изложбената зала на ГХГ "Борис Георгиев“ - Варна, ул. Любен Каравелов 1 , за да усетите силата на неговата енергия и присъствие в шедьоврите, избрани за тази изложба!

Експозицията може да бъде видяна от 19-ти октомври до 05-ти ноември 2022 г. в изложбената зала на ГХГ "Борис Георгиев“ - Варна, ул. Любен Каравелов 1, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бум на коклюш в България
Лоша инфраструктура във Варна
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: