Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Маестро Милко Коларов дирижира концерт матине на камерен ансамбъл "Симфониета“ и представя своя книга
Автор: Пламена Николова 08:57 / 01.10.2020Коментари (0)2616
©
Международният музикален фестивал "Варненско лято“ продължава в дните на меката крайморска есен с две събития, обединени от личността на един от най-ценените съвременни български композитори – маестро Милко Коларов, съобщи за Varna24.bg Нина Локмаджиева.

На 4 октомври е неделното матине на ансамбъл "Симфониета" Варна под диригентството на проф. Милко Коларов, което ще се състои в любимото камерно пространство на маестрото – Градската художествена галерия.

В програмата са включени "Вариации върху тема от Франк Бридж" – рядко изпълнявана творба, една от най-представителните произведения за камерен оркестър от 20. век. Както винаги, ансамбъл "Симфониета" изпълнява и българска музика – сега това ще е "Приказка" от Марин Големинов, в оригинала за струнен оркестър. Написана е като самостоятелна пиеса за струнен оркестър и е изпълнена за първи път от Академичния струнен оркестър на Националната музикална академия. Диригент на това първо изпълнение е Константин Илиев,който е бил студент по дирижиране на Марин Големинов. Комбинирането на "Вариациите" на Бритън и "Приказка" в една програма има интересен контекст – познанството и дори приятелството на семейството на Марин Големинов с Бенджамин Бритън.

Концертът представя и едно прекрасно партньорство на ансамбъл "Симфониета" с Детски хор "Добри Христов" - Варна, с диригент Галина Станишева. Те ще изпълнят Кратка меса от Лео Делиб, изключително красиво и мелодично произведение, в духа и стилистиката на изящната балетна музика на Делиб, позната ни от балетите "Копелия" и "Силвия".

Детският хор и неговата диригентка заслужават адмирации за това, че успяват в тези трудни времена да подготвят Кратката меса от Делиб. За своя принос към музикалното изкуство, Детският хор “Добри Христов“ е награден със Златна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци. През 2019 той е удостоен с наградата на фондация “Йордан Камджалов“, връчена на XI Празници на женските и девически хорове “Проф. Лилия Гюлева“ в Търговище.

Камерният ансамбъл "Симфониета" е създаден през 2005. През тези вече 15 години той се отличава се със своите стилово издържани програми, участие на именити български солисти и млади дарования и респект към българското музикално творчество. Художествен ръководител е композиторът и диригент проф. Милко Коларов. Произведения на Милко Коларов са изпълнявани, записвани и издавани в много страни по света.

Началният час на концерта е 11:00.

На 6 октомври в Концертното студио на Радио Варна новата книга на проф. Милко Коларов "Записки" ще представят проф. Светлозар Игов и проф. Антония Велкова-Гайдаржиева. Това е второто преработено и допълнено издание на книгата, работа на издателство "Славена". Наред с мислите, споделени в записките на маестро Коларов, публиката ще има възможност да разговаря с композитора, уважаван ерудит и носител на историческо знание за процесите в българската култура, който е и един от последните любими ученици на Панчо Владигеров.

Събитието ще бъде оцветено емоционално с видеозаписи от изпълнения на музика от Милко Коларов. Ще прозвучат симфоничната поема “Елените, ранният край на лятото", изпълнена от пианиста Йовчо Крушев и оркестър "Симфониета" под палката на маестро Пламен Джуров, както и "Две песни в памет на Васил Арнаудов" и песни от хоровия цикъл “Годишните времена" в изпълнение на Софийски камерен хор с диригент проф. Теодора Павлович.

Вход свободен.

Повече за книгата можете да прочетете тук: https://bit.ly/3gdCo6E

http://www.varnasummerfest.org/

https://www.facebook.com/vnsummerfest



Още по темата: общо новини по темата: 106
22.07.2022 »
28.06.2022 »
27.06.2022 »
24.06.2022 »
13.04.2022 »
01.09.2021 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Лоша инфраструктура във Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: