Маестро Милко Коларов дирижира концерт матине на камерен ансамбъл "Симфониета“ и представя своя книга

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
08:57 / 01.10.2020
2629
Международният музикален фестивал "Варненско лято“ продължава в дните на меката крайморска есен с две събития, обединени от личността на един от най-ценените съвременни български композитори – маестро Милко Коларов, съобщи за Varna24.bg Нина Локмаджиева.

На 4 октомври е неделното матине на ансамбъл "Симфониета" Варна под диригентството на проф. Милко Коларов, което ще се състои в любимото камерно пространство на маестрото – Градската художествена галерия.

В програмата са включени "Вариации върху тема от Франк Бридж" – рядко изпълнявана творба, една от най-представителните произведения за камерен оркестър от 20. век. Както винаги, ансамбъл "Симфониета" изпълнява и българска музика – сега това ще е "Приказка" от Марин Големинов, в оригинала за струнен оркестър. Написана е като самостоятелна пиеса за струнен оркестър и е изпълнена за първи път от Академичния струнен оркестър на Националната музикална академия. Диригент на това първо изпълнение е Константин Илиев,който е бил студент по дирижиране на Марин Големинов. Комбинирането на "Вариациите" на Бритън и "Приказка" в една програма има интересен контекст – познанството и дори приятелството на семейството на Марин Големинов с Бенджамин Бритън.

Концертът представя и едно прекрасно партньорство на ансамбъл "Симфониета" с Детски хор "Добри Христов" - Варна, с диригент Галина Станишева. Те ще изпълнят Кратка меса от Лео Делиб, изключително красиво и мелодично произведение, в духа и стилистиката на изящната балетна музика на Делиб, позната ни от балетите "Копелия" и "Силвия".

Детският хор и неговата диригентка заслужават адмирации за това, че успяват в тези трудни времена да подготвят Кратката меса от Делиб. За своя принос към музикалното изкуство, Детският хор “Добри Христов“ е награден със Златна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци. През 2019 той е удостоен с наградата на фондация “Йордан Камджалов“, връчена на XI Празници на женските и девически хорове “Проф. Лилия Гюлева“ в Търговище.

Камерният ансамбъл "Симфониета" е създаден през 2005. През тези вече 15 години той се отличава се със своите стилово издържани програми, участие на именити български солисти и млади дарования и респект към българското музикално творчество. Художествен ръководител е композиторът и диригент проф. Милко Коларов. Произведения на Милко Коларов са изпълнявани, записвани и издавани в много страни по света.

Началният час на концерта е 11:00.

На 6 октомври в Концертното студио на Радио Варна новата книга на проф. Милко Коларов "Записки" ще представят проф. Светлозар Игов и проф. Антония Велкова-Гайдаржиева. Това е второто преработено и допълнено издание на книгата, работа на издателство "Славена". Наред с мислите, споделени в записките на маестро Коларов, публиката ще има възможност да разговаря с композитора, уважаван ерудит и носител на историческо знание за процесите в българската култура, който е и един от последните любими ученици на Панчо Владигеров.

Събитието ще бъде оцветено емоционално с видеозаписи от изпълнения на музика от Милко Коларов. Ще прозвучат симфоничната поема “Елените, ранният край на лятото", изпълнена от пианиста Йовчо Крушев и оркестър "Симфониета" под палката на маестро Пламен Джуров, както и "Две песни в памет на Васил Арнаудов" и песни от хоровия цикъл “Годишните времена" в изпълнение на Софийски камерен хор с диригент проф. Теодора Павлович.

Вход свободен.

Повече за книгата можете да прочетете тук: https://bit.ly/3gdCo6E

http://www.varnasummerfest.org/

https://www.facebook.com/vnsummerfest

Виж коментарите (0)

Още по темата (106):
22.07.2022 Международният джаз фестивал "Варненско лято" започва на 29 юли
28.06.2022 Ново име в концерта тази вечер на ММФ "Варненско лято"
27.06.2022 Започна ММФ "Варненско лято"
24.06.2022 Мащабен концерт открива Международния музикален фестивал "Варненско лято" на 25 юни
13.04.2022 "Пролетни гласове" с балет и музика във "Варненско лято за деца"
01.09.2021 Четири концерта са включени в бароковия модул на ММФ "Варненско лято"
Още новини от Новини от Варна:
Тестът за коклюш във Варна е много скъп, хората масово не си го п...
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).