Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Магическа музика от любимеца на британското кралско семейство ще звучи във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:00 / 21.06.2016Коментари (0)806
©
Английският композитор сър Джон Тавънър /1944 - 2013/ е сред най-интересните съвременни творци. Той по магически начин улавя и вгражда в своето творчество музикалните традиции на Запада и Изтока, влиянието на религиите, житейската философия. Специалистите го посочват като един от най-ярките съвременни композитори на църковна музика. Той е автор на множество песни, хорови и оркестрови произведения. Звездата му изгрява през 1968 г. с "Бийтълс". Сред известните му творби са "Китът", "Защитният воал", "Булото на храма", "Икона на Рождество". Британският престолонаследник принц Чарлз му поръчва да напише композицията "Елизабет, изпълнена с милост" в памет на кралицата-майка. Английският композитор сър Джон Тавънър /1944 – 2013/ е сред най-интересните съвременни творци. Той по магически начин улавя и вгражда в своето творчество музикалните традиции на Запада и Изтока, влиянието на религиите, житейската философия. Специалистите го посочват като един от най-ярките съвременни композитори на църковна музика. Той е автор на множество песни, хорови и оркестрови произведения. Звездата му изгрява през 1968 г. с "Бийтълс". Сред известните му творби са "Китът", "Защитният воал", "Булото на храма", "Икона на Рождество". Британският престолонаследник принц Чарлз му поръчва да напише композицията "Елизабет, изпълнена с милост" в памет на кралицата-майка. Сър Джон Тавънър е автор и на прочутата "Song for Athene", която е преработена като "Песни за ангелите" и изпълнявана на погребението на принцеса Даяна.

Публиката на Международния музикален фестивал "Варненско лято 2016“ ще има уникалната възможност да се докосне до малко познатия у нас магически музикален свят на британския аристократ чрез неговия цикъл "Песни по поеми на Шуон", създаден през 2003 г. за сопран, 4 тибетски ритуални купи, струнен квартет и пиано.

Фритьоф Шуон /1907 – 1998/ е метафизик, философ, специалист в областта на сравнителната религия, изследовател на традиционните изкуства и цивилизации, художник и поет. Между Шуон и сър Джон Тавънър очевидно съществува дълбока духовна връзка и знак на взаимна почит става песенния му цикъл, посветен на вдовицата на Шуон – Катрин, който ще прозвучи за първи път във Варна.

Концертът, включен в модула "Симфонична и камерна музика“, е на 21 юни от 19 ч. в Градската художествена галерия "Борис Георгиев“. Песните по поеми на Шуон ще представят Цветана Бандаловска – сопран, Захари Мечков – пиано, струнен квартет "Софийски солисти" и Маркар Мардиросян – тибетски ритуални купи.

Различно, но също много емоционално, се очаква да бъде преживяването с изкуството на "класиците“ от клавирното трио "Брамс“ от Русия. Гастролът им на фестивалната сцена е включен в цикъла "Симфонична и камерна музика“ и ще е на 23 юни от 19 ч. отново в Градската художествена галерия. И тримата изпълнители от състава - Наталия Рубинщайн – пиано, Николай Саченко – цигулка, и Кирил Родин – виолончело, са виртуози на своите инструменти, лауреати на престижни международни конкурси, развиващи активна концертна дейност по света. Основател на трио "Брамс“ е Наталия Рубинщайн. За българската публика те са подготвили класическа програма - Трио в ми бемол мажор оп. 100 от Франц Шуберт и Трио в ла минор оп. 50 - "В памет на един велик артист", от Пьотр Илич Чайковски. "Великият артист“, на когото Чайковски посвещава своето произведение, е руският пианист и композитор Николай Рубинщайн. Той е сред най-близките и дългогодишни приятели на Чайковски. Умира на 23 март 1881 г. и още същата година Чайковски започва композирането на клавирното трио.

Билетите за концертите от програмата на ММФ "Варненско лято 2016“ са от 5 лв. с ВИП билети от 20 лв. Ученици, студенти и пенсионери ползват специална отстъпка, билетите за тях са от 2 лв.

 

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Енергийна криза
Случаят "Даная"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: