Магистрати посетиха СУ "Димчо Дебелянов"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:22 / 03.04.2018
1733
През тази учебна година Административен съд – Варна разшири работата си по образователна програма "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, като включи нови теми в списъка с лекции, които съдиите изнасят пред ученици. Съдът разшири и учебните заведения, с които работи по програмата, като включи освен единадесетокласниците от Варненска търговска гимназия и ученици от СУ "Димчо Дебелянов“.

Съдия Марияна Ширванян и съдия Янка Ганчева изнесоха открити уроци пред ученици от единадесети и дванадесети клас от СУ "Д. Дебелянов“.

Срещата на съдия Ширванян с младите хора бе съвместно с инспектор Георги Георгиев - главен юрисконсулт в ОДМВР – Варна. Акцент в нея бе Законът за движение по пътищата, с оглед намаляване нарушенията и жертвите по пътя, като този акцент бе избран в контекста на цялостната държавна политика в областта на превенцията на нарушенията на ЗДП и превенцията на смъртните случаи сред младите хора. Какви са последните изменения в Закона за движението по пътищата, които са свързани с повишаване  изискванията към младите водачи на МПС? Какви са последиците от шофиране без книжка за водача и собственика на МПС и за шофиране в нетрезво състояние, и под въздействие на наркотични вещества? Това бяха част от многобройните въпроси, които поставиха младите хора и на които получиха компетентен отговор. Съдия Ширванян даде примери от практиката си като магистрат в Административен съд – Варна, за отнето свидетелството за правоуправление, при отнемане на всички контролни точки.

Открит урок с мултимедийна презентация изнесе пред единадесетокласници от същото училище съдия Янка Ганчева. Темата на лекцията бе  за Конституцията на Република България. Магистратът разясни на учениците, защо Конституцията е основният закон на страната ни и им представи основните начала в Конституцията на България, както и структурата на съдебната власт.  Какви са основните права и задължения на гражданите, бяха основните въпроси, които вълнуваха младите хора. 

През месец април предстоят още срещи в рамките на образователната програма на магистратите от съда с ученици от СУ "Димчо Дебелянов“ и ВТГ "Георги С. Раковски“. 

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).