Магията на славянската музика в концерт от поредицата "Варненско лято за деца"

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
13:22 / 14.10.2020
2714
Бивши и настоящи ученици от
НУИ "Д.Христов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Любимите концерти на варненските малчугани от поредицата "Варненско лято за деца" продължават при спазване на всички мерки за безопасност в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. На 18 октомври Симфоничният оркестър на НУИ "Добри Христов“ под палката на маестро Страцимир Павлов ще излезе на сцената, за да поведе родители и деца на музикално пътешествие с "Приказките на Госпожа Виола“, съобщиха от пресслужбата на фестивала.

Междувременно Музикалното училище е основно дезинфекцирано, след като беше регистриран ученик, позитивен за COVID-19. Занятията се провеждат редовно. Училището не е затваряло врати. По време на превантивната дезинфекция на сградата, в тричасова процедура е тествана готовността на ученици и учители за обучение в електронна среда. Въпреки готовността за такова обучение, всички ученици и учители са предпочели дневната присъствена форма.

"При нас творчеството е неразделна част от обучителния процес, - споделя директорът на училището Румяна Петрова, - и младите творци имат жизнена необходимост от ежедневната жива връзка със своите ментори - учителите. Спазваме всички мерки и нямаме нито една карантинирана паралелка. Трябва да свикнем с носенето на маски в закрити пространства, щом това е начинът да продължим да участваме в културния живот на града с концерти, спектакли и изложби. Надяваме се нашите почитатели също да спазват мерките, да са здрави и да дойдат на концерта, за който усилено се готвим - тази неделя, 18 октомври от 11 часа във Фестивален и конгресен център - Варна."

А концертът ще бъде истински празник на красивата музика и танца. В ролята на обожаваната от децата Г-жа Виола Румяна Петрова ще бъде водещ на спектакъла, в който музикални и танцови теми на композитори от Русия, Украйна и България ще се сплетат в пъстра плетеница. Темата на концерта е "Магията на славянската музика“.

"Идеята ни тръгва от приказните сюжети в руската музика - споделя Руми Петрова, - от творбите на Чайковски и Глинка. Искаме нашата детска публика да почувства как героите от приказките оживяват в творбите на великите композитори. Българският фолклор също е част от славянската традиция, затова включваме и магичните български песни, изпълнени от представителния народен хор на НУИ "Добри Христов“. Хористите ще изпълнят две народни песни, които със сигурност ще очароват публиката. Малките ни гайдари, които винаги са посрещани със силен ентусиазъм, също ще излязат пред публиката в Зала 1. Те са в изключително добра форма - тази година спечелиха много награди от всички конкурси, на които се явиха и ние ще ги приветстваме за постиженията им на концерта. Все по-голяма скорост в НУИ "Добри Христов“ набира класическият танц. Този път ще зарадваме публиката не само с масови сцени от "Лешникотрошачката“, но и с някои характерни танци на солисти. Руски танц, украински гопак и за колорит унгарски чардаш ще дадат възможност за изява на нашите танцьори. Финалът ще е с любимия Валс №2 на Шостакович. Каним децата и техните родители да споделим магията на славянската музика.“

Концертът е безплатен за децата до 6-годишна възраст, входът за по-големите и родителите е с билет на символичната цена от 2 лв., като билетите са с места, които трябва да се спазват заради мерките за безопасност.

Бъдете на 18 октомври от 11:00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център за да станете част от преживяването "Варненско лято за деца“!

Виж коментарите (0)

Още по темата (106):
22.07.2022 Международният джаз фестивал "Варненско лято" започва на 29 юли
28.06.2022 Ново име в концерта тази вечер на ММФ "Варненско лято"
27.06.2022 Започна ММФ "Варненско лято"
24.06.2022 Мащабен концерт открива Международния музикален фестивал "Варненско лято" на 25 юни
13.04.2022 "Пролетни гласове" с балет и музика във "Варненско лято за деца"
01.09.2021 Четири концерта са включени в бароковия модул на ММФ "Варненско лято"
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).