Магьосница на поетичното слово и четката представя новата си книга във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:13 / 05.04.2018
2392
В рамките на Пролетния салон на изкуствата на 10 април от 18.00 ч. в Артсалона на Радио Варна ще се състои премиерата на новата книга със стихове и картини на Драга Дюлгерова с подкупващото пролетно заглавие "С птици и дървета разговарям“. Книгата ще представи Виолета Тончева.

Магьосница на поетичното слово и четката, Драга Дюлгерова рисува в своя завладяващ стил емоционалното двуединство между човека и природата. Превърнал се в нейн запазен творчески знак, този синхрон между поезията и визията пресъздава атавистичните връзки с божественото, с космичното, с всичко онова, което е закодирано дълбоко в нас.

И което сякаш сме забравили. Може би защото съвременното битие е изпълнено със звън на джиесеми, но не и със звън на чанове. Две толкова отдалечени една от друга вселени. Светът на самовлюбените селфита и постистини, възправен срещу съприкосновението с живия "Свят, от цвят направен“, както бе озаглавена предишната стихосбирка на авторката. Новата й лиричната книга "С птици и дървета разговарям“ е естествено продължение на пантеистичната философия, която последователно изповядва в творчеството си Драга Дюлгерова. Прекрасна илюстрация на това нейно кредо бе и мартенската й изложба живопис "Дървета и птици“ в Галерия "Юка“. 

В градината стоя и иде пролет.
Великденско венче извивам
от лъскави треви и от иглика.
Килим от цветове поляната гласи
за колесницата на вятъра.
И вятърът, изкусен кочияш,
препусна покрай мен, ала без мене.

Драга Дюлгерова е родена в с. Крупник, Благоевградско. Завършва техникум за художествени занаяти и ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" със специалност "Българска филология" (1978). Работи като художник-аранжор, радиопрограмен ръководител, драматична и куклена актриса. Няколко години живее в Италия и САЩ. Има 7 самостоятелни изложби. Автор е на 18 лирични и белетристични книги, сред тях романът "Въртопът“, изд. "Славена“, 2016, с второ допълнено издание 2017, стихосбирките "Свят, от цвят направен", изд. "Славена“, 2013, "С птици и дървета разговарям“, изд. "Славена“, 2018. Драга Дюлгерова е член на СБП. Нейни стихове са публикувани в САЩ, Канада и Русия.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Коцев: Варна е люлка на знанието, устрема и успеха. Децата ще нос...
Във Варна: Българските ученици завоюваха 8 медала на Балканската ...
Неприятна изненада по Черноморието утре
Пътуването с автобус у нас - удобно само за хора с ръст под 170 с...
Хотелиер на морето: За Великден пакетите са дву- и тридневни, стр...
Изненада за варненци и гостите на града


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).