Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Майки бягат с бебешки колички във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:38 / 10.08.2021Коментари (0)1084
©
Ден преди празника на Варна, на 14-ти август от 10:00ч в Морската градина ще се проведе първото бягане с бебешки колички под надслов Въздух за децата. Организатори са бегаческата общност iRun в партньорство с родителска мрежа Въздух за децата, а целта на събитието е да повиши осведомеността сред родителите за вредното влияние, което лошото качество на въздуха оказва върху здравето на подрастващите.

Регистрацията за бягането ще бъде отворена от 9:00ч.,  а самото събитие ще започне в 10:00 ч. на алеята между Морско казино и Радио Варна. на входа на Морската градина. Събитието ще е отворено за всички желаещи да се включат, а организаторите са подготвили много изненади. Макар фокусът на бягането да са родителите, то е отворено за всички желаещи, а първенците ще бъдат наградени с грамоти и медали. За майките и татковци с колички има допълнителен стимул – първите регистрирани ще получат тениска подарък, а първата финиширала ще получи като специална награда озонатор и йонизатор за въздух. Трасето е с дължина 5 км., минава покрай Делфинариума и е много леко и приятно за родителите, избрали да бягат или ходят с бебешки колички.

По време на събитието ще има и обособено пространство, където участници и публика ще могат да получат повече информация за причините и рисковете от замърсяването на въздуха, както и да говорят повече по темата с Д-р Димчо Томов, асистент в катедра "Хигиена и епидемиология“ на МУ – Варна. На място д-р Томов ще донесе два уреда за измерване качеството на въздуха, като целта ще е не толкова да бъде направено замерване на моментните стойности, а да се направи демонстрация на начините на измерване на фини прахови частици. В информационната шатра на събитието ще има също допълнителни материали по темата. Партньори на събитието са също  Студентски съвет към МУ- Варна и Асоциация на студентите медици в България-гр.Варна.

Всеки ден около 93% от децата на възраст под 15 години (1,8 милиарда деца) вдишват въздух, който е толкова замърсен, че излага здравето и развитието им на сериозен риск. Трагично много от тях умират: Световната здравна организация изчислява, че през 2016 г. 600 000 деца са починали от остри инфекции на долните дихателни пътища, причинени от замърсен въздух.

Варна е един от градовете, които отчитат сравнително добро качество на въздуха в страната, но се характеризира с две важни особености. На първо място е едно от местата, където трафикът е посочен като основен замърсител наравно с отоплението на твърдо гориво, докато в повечето градове трафикът стои под/след? отоплението като източник на въздушно замърсяване. Голяма част от  замърсителите от автомобилен трафик са разположени ниско над земята (на около метър - метър и половина), като по този начин децата се превръщат в най-уязвимата група.

На второ място географските особености на града: Близостта на морето е причина за локалната циркулация на приземния слой въздух, в следствие на бриза. През деня в приземните слоеве вятърът духа от морето към сушата (той се разпространява при дълбочина 30-40 км в сушата), а през нощта обратно - от сушата до морето. Циркулацията на бриз, характерна за крайбрежната зона помага за увеличаване и многократно преминаване и натрупване на примеси във въздуха. В дните с вятър няма характерно за равнината обедно намаляване на концентрации на примеси в приземния слой на атмосферата. Напротив, високите стойности са поддържа се следобед, което води до по -високи среднодневни концентрации на фини прахови частици.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: