Майки обвиняват бившите си в блудство с деца

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:13 / 12.11.2014
1138
Безгрижното детство на не едно дете по света може да бъде ограбено поради една или друга причина. Зловещо е обаче, когато майката има заслуга за това. За подобна тенденция във Варненско алармира шефът на отдел "Закрила на детето" Ана Конукова.

"Често децата на разведени родители плащат цената на разрушеното семейство, но за съжаление се натъкваме и на драстични случаи, които зачестяват и се превръщат в тенденция. Става дума за майки, които убеждават децата си, че татко им при посещението си им е посегнал сексуално и подават сигнал в "Закрила на детето", разказва специалистът. Оттам нататък следват експертизи, разговори с психолози, медицински прегледи, а детето, повтаряйки една и съща история, започва да вярва в нея. Това води до тежко отчуждение от родителите и създава травма у детето за цял живот.

Само през тази година прокуратурата е работила по два идентични случая. Касае за момченце и момиченце на възраст 5-6 г. И в двата случая майката подава сигнал, че детето й е преживяло сексуално насилие от страна на баща си, било е образувано дознание, но производството е прекратено поради липса на доказателства.

"За детето остава психическата травма и вярата, че татко му е направил нещо лошо", обяснява Конукова. Тя посочи, че обикновено такива дечица се подлагат на експертизи два пъти. Веднъж майката сама събира медицински документи, водейки детето си по лекари, и втори път - експертизите в рамките на образуваното досъдебно производство.

Дали майките са злоупотребили с цел да попречат на бившите си съпрузи да се виждат с децата си - никой не твърди, тъй като няма как да бъдат намерени доказателства. Специалистите обаче допускат тази възможност.

Съвсем друга е историята на момиченце в начална школска възраст, на което партньорът на майка му наистина е посегнал сексуално и в крайна сметка двете са били изведени от жилището си в кризисен център до отстраняването на насилника от дома им.

"В този случай са намерени доказателства и ситуацията е решена", коментира шефът на "Закрила на детето".

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...
Близо 100 ухапани от кърлежи за 14 дни в област Варна
Варна даде старт на туристическия сезон с грандиозен концерт
Предупреждение: Язовир "Елешница" няма да може да удържи водата п...
Варненци изпращат седмицата с облачно време


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).