Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Майки с бебета остават без вода в жегите в Св. Никола, плащат за аварии на ВиК-Варна
Автор: Пламена Николова 08:47 / 20.06.2018Коментари (2)4984
© Varna24.bg
Цяла жилищна кооперация на ул.“Арх.Константин Бойчев“ №2 във Варна остава периодично без вода в местност Св. Никола във Варна заради абсурдни казуси и недоразумения с ВиК-Варна, оплакаха се живеещите за Varna24.bg.

Жилищната кооперация в местност "Св. Никола“, която се намира близо до "Виница", има изградена законна мрежа за водоснабдяване от 15 м. и 39 м. канализация, които обаче при изграждането са захранени от частно изграден водопровод.

Цялото потребление на хората от 5 къщи и тези от кооперацията се отчита на един водомер, който се намира в частен парцел. Наскоро при ремонтни работи след ВиК авария се пука частния водопровод и огромно количество питейна вода изтича подпочвено. Сметката за изтеклата вода обаче се разпределя между всички абонати, отчитани на един и същ водомер. Отделно от това собственикът на имота, в който е водомера, има кладенец и не се вълнува особено от това дали водата ще бъде спряна или не. Точно това се случило обаче след поредната авария, когато се оказва че на обща отговорност живеещите в кооперацията и къщите трябва да заплатят сума от 8 000 лв. Докато чака дължимото водното дружество спира водата на абонатите, а сред тях и семейства с бебета.

"За ВиК нашата кооперация не се води като абонат, въпреки че именно те са присъединявали водопровода към частния. Още тогава е трябвало да има индивидуални партиди, които не са открити. Оказва се, че още при приемането на жилищната сграда е трябвало да има водопровод и партида, как и защо е закрита не е ясно. Ние поискахме проверка от кметство "Приморски“, за да установят има ли нарушения при узаконяването на сградата. Освен това сме пуснали жалба в прокуратурата. Направихме среща с юрист, но от ВиК отказват да приемат, че носят отговорност за ситуацията,в която се намираме. Пуснахме жалба до шефът на водното дружество, г-н Валентин Вълканов. Не знаем стигнала ли е лично до него, но получихме абсурдния отговор, че тяхното отчитане от общия водомер е добро.

Странното е, че именно те са правили водопровода, а не са сложили водомер. Оказа се, че тръбата на водопровода е с по-малък цол от тази, предвидена по проект при изграждането на мрежата. Сега ни заявяват, че ние трябва да узаконим и частния водопровод, при условие че ВиК Варна са вземали решение да ни присъедини към него.

По закон отчитането на всеки абонат трябва да става на границата на имота, а не през десет имота. ВиК сами са си дали разрешение за присъединяване преди години, а сега ние трябва да плащаме за узаконяване на чужд водопровод. Ние, живеещите в кооперацията, водопровод на наше име нямаме. В същото време трябва да платим течовете на този частен водопровод, направени след преминаване на тежки машини и авария на ВиК. Стигна се до там, че бяхме съгласни да платим чуждата сметка, която сега е около 5 хил.лв., да преглътнем "горчивия хап“, за да ни пуснат водата. Но това не решава проблема, защото вече 4-5 пъти се стига до една и съща задънена улица. Ние искаме партиди и всеки да си плаща потреблението. От ВиК не искат да ни разкрият такива.

Бяхме готови да си купим електронни водомери, всяко семейство щеше да задели по около 200 лв., за да е коректно отчитането. Юрист ни посъветва да станем АД с ВиК, за да им платим течовете и загубата но вадата по тяхна вина. Аз съм с 4-месечно бебе и не мога да ви опиша как се справяме, когато ни спират водата в тази жега.

От район "Приморски“ при проверката откриха нарушения, написаха предписания до ВиК Варна да ни открият партида. Но нищо не се случи. Питаме докога ние ще плащаме за техните аварии и докога прокуратурата ще мълчи, за да прикрива явни нарушения на правата ни? По принцип в сигнала до прокуратурата сме заявили, че нямат право да ни спират водата без предупреждение, както правят, защото водата е стока от първа необходимост. Да не говорими за това, че никой не ни осигурява водоноска.", сподели за медията ни домоуправителят на кооперацията.

Ето и текста на жалбата, изпратен до ВиК Варна:

"Г-н Управител,

В качеството си на собственик и домоуправител на жилищна сграда, находяща се в гр.Варна, м-ст "Свети Никола“ с административен адрес ул.“Арх.Константин Бойчев“ №2 подавам настоящата жалба за следното: 1. Жилищната сграда към настоящия момент няма открита партида на главен водомер за отчитане на етажната собственост, респективно липсват индивидуални партиди на обектите в сградата. 2. Управляваното от Вас дружество изисква от нас като собственици да заплатим водопроводен теч по Вашата мрежа в размер на приблизително 8000 лв.

Жилищната сграда е приета в експлоатация през 2009г. за което прилагаме необходимите документи. Блокът отговаря на всички изисквания към момента на узаконяването му, за да бъде отделен обект за отчитане към ВиК оператора. Изградени са водопровод и канализация, водопроводно отклонение и канализационно отклонение за сградата от ВиК – Варна, приети от ВиК – Варна и собственост на ВиК – Варна. Към момента, сградата не само няма индивидуална партида, но се отчита на главен водомер заедно с още 4-5 имота /не е ясно точно колко са/, които имоти представляват къщи с дворни места

Този факт за нас, като собственици в режим на етажна собственост е недопустим. От години се опитваме да открием партида за жилищната сграда, но ни се отказва по неясни и необосновани причини.  Проблемите започват от 2015г., когато по водопроводната мрежа към която се присъединява мрежата на блока, се констатират три теча. Не сме уведомени за тези течове от титуляра на партидата  с №1712129 Искър Минчев, като от нас същият изисква да ги отстраним и платим за наша сметка, за да бъде възстановено водоподаването. Същото лице ни е препродавало вода през годините, тъй като не ни предоставяше номера на партидата по която става отчитането. В момента получаваме заплахи от дружеството за спиране на водата, поради неплатени дължими суми, които суми не са в следствие на неплатена консумация, а в следствие на течове по водопроводната мрежа, която не е наша собственост, нито наша отговорност. 

Задаваме Ви следните въпроси: • Защо за сградата не е открита партида за отчитане на водата? • Защо ВиК – Варна изисква от нас да заплатим течове по мрежа, която не е наша собственост и поддръжка? /цитирам отговор на ДКЕВР/

Какво представлява водопроводното отклонение и чие задължение е поддръжката му?

Водопроводното отклонение е участък от водоснабдителната система и се състои от водовземна част, водопроводни тръби и водомерен възел, и се поддържа от и за сметка на В и К оператора. При установяване повреда на водомер на водопроводното отклонение или несъответствието му с изискванията на Закона за измерванията, В и К операторът подменя средството за измерване за своя сметка. Задължение на В и К оператора е изграждането и поддържането на водопроводното отклонение, както и на водомера, на това водопроводно отклонение, по който се отчита и заплаща изразходваното количество вода. Такива са водомерите на къщи с дворни места.

Водомерите в сгради, в режим на етажна собственост след водомера на водопроводното отклонение, каквито са апартаментните водомери в блоковете, са собственост на и с дворни места.

Водомерите в сгради, в режим на етажна собственост след водомера на водопроводното отклонение, каквито са апартаментните водомери в блоковете, са собственост на потребителите, и същите отговарят за техните ремонт и поддръжка.

Разчитам на Вашата бърза и адекватна намеса за разрешаването на този проблем, като прилагаме документи, които доказват законността на изградената от Вашето дружество мрежа за захранване на жилищния блок.

Ето и отговора от ВиК Варна:

Във връзка с постъпила Жалба с вх. № Ж-9 от 06.02.2017г. и след преглед на преписката. Ви уведомяваме за следното:

1.    По първият Ви въпрос:

Жилищната сграда няма открита партида на общ /приходен/ водомер, тъй като уличният водопровод към който е изградена връзката към ПЕВП Ф 90 не фигурира в базата данни на "ВиК- Варна“ ООД с информация за въвеждане в експлоатация и не е в активите на дружеството, поради което меренето на водните количества се извършва във водомерна шахта в близост до имота. Посоченото от Вас водопроводно отклонение е направено след общ водомер с абонатен номер 1712129 на името на Искър Стоянов Минков. Със становище изх. № 4864-а от 26.11,2008г. на "ВиК - Варна" ООД относно: Уличен водопровод и битова канализация за п-л № 1-1390, кв.19, м. "Св.Никола", гр. Варна, писмено сте били уведомени, че "връзките са след главен водомер“.

От горната фактическа обстановка следва, че може да се открие партида за Жилищна сграда УПИ I -1390 след въвеждане в експлоатация на съществуващия водопровод ПЕВП Ф 90 и предаването му по надлежния ред на ВиК оператора.

2.    По вторият Ви въпрос:

Относно задълженията за изразходвана и потребена вода след общ водомер ВиК оператора не може да изрази мнение за евентуално възникнали течове по вътрешната водопроводна мрежа. Съгласно чл. 8 ал. 4 от ОУ на Дружеството, водомерната шахта и вътрешната водоснабдителна мрежа след водомерния възел на водопроводното отклонение са собственост на потребителя, те се изграждат и поддържат от и за негова сметка.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Поредната БГ простотия... А откакто започна ремонтът на "Левски", в центъра на Варна през ден ни спират водата... Докога?!? :(
+1
 
 
Подобно е положението и в Четвърта гимназия в този район-липсата на вода и там е постоянна,дето учат над 1000 ученика в това училище !
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: