Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Майсторите" на наркотици Мирослав, Аспарух и Лора остават зад решетките
Автор: Пламена Николова 17:37 / 11.01.2022Коментари (0)1045
©
Варненският апелативен съд разгледа жалбите на четирима обвиняеми срещу задържането им под стража за това, че в съучастие, при продължавано престъпление са произвеждали и държали високорискови наркотични вещества, предназначени за разпространение, и за това, че са отглеждали растения от вида на конопа. Окръжен съд Шумен е определил най-тежката мярка за неотклонение спрямо трима мъже и една жена, и е поставил под домашен арест втора жена. Апелативната инстанция потвърди мерките спрямо Мирослав И., Аспарух В. и Лора П., а за Костадин Д. постанови подписка, съобщиха от пресцентъра на Апелативния съд във Варна.

Разследването започнало през септември, след получена в полицията информация от жители на село Златна нива, че в района на старата мелница често пристигат непознати коли. При проверка на място в ранните часове на 29 декември 2021 г. били открити 4  автомобилни полуремаркета, технически оборудвани с осветление, системи за поливане и отопление, с цел отглеждане на марихуана. Мирослав И., Аспарух В. и Лора П. са заловени в момент, когато полагали грижи за развитието на растенията. Костадин Д. пък е собственик на имота и на 3 от полуремаркетата. Иззети били около 1 200 обрани растения и 400 растения в саксии. В помещение, пригодено за сушилня, били намерени и над 10 кг готова сушена продукция - марихуана. Според прокуратурата, става въпрос за производство и притежание на забранени вещества в големи размери. За деянието законодателят е предвидил лишаване от свобода между 3 и 12 години, и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Част от адвокатите на обвиняемите посочиха процесуални пропуски - протоколите за оглед в частта на изземването не са одобрени от съдия, което ги прави негодно доказателствено средство. Растителната маса пък не е подлагана на полеви тест и на експертна справка. Представителят на Апелативната прокуратура увери, че оплакванията ще бъдат удовлетворени в най-кратки срокове. От друга страна, държавното обвинение подчерта, че престъпната дейност по отглеждането на коноп и добиването на марихуана е била добре организирана и доста скъпа, предвид средствата за оборудване на оранжерията. В случая е прилагана и висока степен на конспиративност.

Апелативният съд подчерта, че допуснатите пропуски и ограниченият обем доказателства в този начален етап от разследването не разколебават наличието на обосновано подозрение, че тримата обвиняеми са участвали в отглеждането на растение, поставено под особен контрол. Намерената суха маса също представлява наркотично вещество, поставено под разрешителен режим. Въззивната инстанция обърна внимание, че са извършени тежки престъпления, което е станало в условията на съизвършителство от лица, живеещи в различни градове от страната. Освен това три тях са задържани в процес на грижа за растения, намиращи се под особен контрол, което води до категоричен извод за съпричастността им към отглеждането.

Предстоящото извършване на редица процесуално-следствени действия обосновава необходимостта на този етап мярката за неотклонение на Мирослав, Аспарух и Лора да бъде "задържане под стража“. Съдебният състав обърна внимание, че макар жената да страда от астма, състоянието не й е попречило да пребивава на място за отглеждане коноп, което се отличава с ограничено количество свеж въздух. Не бяха пренебрегнати и характеристичните данни за Лора П. – срещу нея се води досъдебно производство за управление на МПС след употреба на наркотични вещества. 

            Въззивната инстанция съобрази липсата на каквито и да е доказателства за съпричастност на собственика на имота Костадин Д. към престъпната дейност, дори като помагач. Затова и съдебният състав не намери законови основания за задържането на този обвиняем под стража или под домашен арест – мерки, които ограничават свободното му придвижване. Отчетена обаче беше информацията, че е отдал под наем имота, без да получава наем, но пък със задължение да заплаща използваната електроенергия.  

С тези аргументи Апелативен съд – Варна потвърди съдебните актове на Шуменския окръжен съд спрямо Лора П., Мирослав И. и Аспарух В. като правилни, законосъобразни и обосновани, а по отношение на Костадин Д.  взе мярка "подписка“.

Определенията на настоящата инстанция не подлежат на обжалване.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: