Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Майсторят водното огледало на Шишковата градинка
Автор: Пламена Николова 11:43 / 21.10.2019Коментари (5)9474
Как ще изглежда
Скоро така очакваното Водно огледало на Шишковата градинка ще бъде факт. Вече са оформени улеите и е изведена ВиК комуникацията за атракцията, видя репортер на Varna24.bg. Оформена е и централната зона на площада.

Все още обаче изкопа с археологическите находки се използва като голямо кошче за отпадъци и върху уникалните забележителности, които ще бъдат експонирани под стъклен похлупак, има разпръснати бутилки и отпадъци.

Припомняме, че проектът за Шишковата градинка, спечелил конкурса на Община Варна, е с ръководител арх. Жулиан Начев. Голяма част от предвидените в него дейности са вече изпълнени. Разширена е пешеходната зона, създадена е  кръгова велоалея, поставени са метални капаци на дърветата, за да има по-добра достъпност. Всички пешеходни пътеки са повдигнати и обезопасени. Създадена е голяма тротоарна площ с пейки и изцяло ново обзавеждане.

Освен "Водно огледало" ще бъде изградена още една чешма ул. "Михаил Колони" и ул. "27 юли", а досегашната ще има по-скоро декоративен характер.

Общата стойност на ремонта е  1 386 500 лв.,  осигурени по Оперативна програма "Региони в растеж" и съфинансиране от община Варна.

Ето и малко повече за атрактивната зона в центъра на Варна:

Площад "Екзарх Йосиф" е един от малките варненски площади с импозантна архитектура и кръгла форма, познат повече на варненци с името "Шишковата градина", по името на известния варненски лекар – д-р Данаил Шишков, с чиято активна работа и обществена дейност  площадът е оформен в днешния си вид.

Шишковата градина се намира в централната градска част, събирайки улиците "Михаил Колони", "Стефан Караджа", "Преспа", "Одрин", "Св. Климент", "27 юли" и "Стефан Богориди". В исторически план, площадът събира и границите на три варненски махали – арменска, гагаузка и гръцка.

Понастоящем площадът има кръгла форма, около него е оформен автомобилен път, а центърът на пространството е облагороден с редкия за Варна дървесен вид рожков. Тук има и чешми с минерална вода. Архитектурата около площада е от 20-те и 50-те г. на миналия век.

Според историческата справка, още в годините на османската власт в средата на ХІХ в. на това място се образува площад, който е бил хаотично застроен в краищата си и не е имал кръгла форма. Това е бил т. нар. "Ченгене пазар", едно от оживените места в града, където е кипяла търговия. Близостта с пристанището и морето предпоставила и развитието на кръчмарството. Тук отворили врати множество страноприемници с кръчми, където се предлагали най-добрите гагаузки вина от варненския край.

Площадът не е бил покрит с калдаръм и е било прашно място през лятото и кално в дъждовни дни. Сградите около "Ченгене пазар" били предимно двуетажни дървени постройки с дълбоки каменни изби. По-голямата част са съборени през 20-те г. на миналия век. След Освобождението на България от турска власт през 1878 г. и с приемането на първия общ градоустройствен план през 1897 г. започва и облагородяването на "Ченгене пазар".

Инж. Павел Каракулаков дава идеята за създаване на кръгов площад, който да регулира движението на файтоните и каруците от околните улици. Идеята е приета от варненската община и до 1912 г. площадът придобива днешните с
© Varna24.bg
Как е в момента
и очертания. След преодоляването на икономическата криза, която следва Първата световна война, през 20-те г. на ХХ в. започва да се реализира и строителство около площада. Все още правели впечатление непокритите с паваж пътища и незалесените площадни пространства.

През 1926 г. варненският акушер-гинеколог д-р Данаил Шишков закупува голям парцел земя и възлага на инж. Георги Бърнев строителството на най-високата по това време сграда във Варна "Курортен дом Здраве" – частна клиника с пансион за летовници. Възмутен от състоянието на площада, д-р Шишков закупува дялан камък за тротоарите и гранитни павета. Той ръководи и работата на строителите. Общината ангажира Антон Новак със залесяването на площада с дървета рожков, които варненският архитект Дабко Дабков закупува от Италия.

През 1928 г. площадът е открит. Поради инициативността на д-р Шишков и дарителството на средства, сред варненци този площад започва да се нарича "Д-р Шишковата градина". През 20-те г. се появяват и множество други постройки, част от които съществуват и са паметници на културата, като блестят с оригинална необарокова и арт деко архитектура. През 50-те г. на миналия век след установяването на комунистическата власт и възприемането на архитектурните стилове от СССР, на площада се появяват жилищно-строителни кооперативни жилища, оформени в духа на т. нар. социалистически класицизъм. Поради наличието на минерална вода под целия град през 1999 г. на площада са издигнати три чешми за свободно ползване от варненци.

При изкопни работи е установена, че под площада минава част от северната крепостна стена на римския Одесос.



Още по темата: общо новини по темата: 32
29.06.2022 »
15.01.2021 »
13.01.2021 »
11.01.2021 »
20.07.2020 »
17.06.2020 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.01.2020 г.
0
 
 
Един от най-добрите реализирани проекти във Варна!! Изглежда страхотно,браво!!
Aнонимен
на 22.10.2019 г.
0
 
 
Най-качествения ремонт във Варна от години! Но моля фоторепортера другия път да проследи от площада изчезналата минерална вода. Казват, че тръбата се запушила и мрън-мрън. Долу на плажа на чешмата пък от няколко години яко разреждат. Преди беше парещо гореща, както и едно време на Шишковата, а сега е хладка. Или са пре*бали каптажа или са го вързали занякъде тихомълком.
Aнонимен
на 21.10.2019 г.
0
 
 
ШЕФКЕТ ЧАПАДЖИЕВ ДАРЯВА 1 000 000 ЛВ ЗА БОЛНИЦАТА В МАДАН И 500 000 ЛВ ЗА БОЛНИЦАТА В РУСЕ- ХОРА ЗАБОГАТЕЛИ ИЗВЪН България ДАРЯВАТ ПАРИ, А ГОСПОДАТА СЪБУДИЛИ СЕ МИЛИОНЕРИ ЯХНАХА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД И ГО ОБИРАТ КАКТО САМО КОМУНИСТ СИ ЗНАЕ.
Aнонимен
на 21.10.2019 г.
0
 
 
Дано да оцелее което е малко съмнително
Aнонимен
на 21.10.2019 г.
0
 
 
Дарители като Д-р Шишков няма да се родят вече!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: