Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Малка фирма от Варна показва на министър Лукарски модерно производство
Автор: Екип Varna24.bg 08:47 / 07.07.2015Коментари (0)957
©
Министърът на икономиката Божидар Лукарски посети малко семейно предприятие във Варна, което е реализирало успешен проект по ОП "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007-2013 (ОПРКБИ). 

"Исках да видя какъв е ефектът от европейските средства за малките и средните предприятия, защото те са тези, които движат икономиката ни", заяви министър Лукарски по време на посещението си. Той посочи, че съществуват много примери за сериозни инвестиции по ОПРКБИ в големи предприятия, но истински стойностният принос на европейските фондове е този, който променя съдбата на малките.

Аркотрейд ЕООД реализира проект по внедряване на автоматизирана машина за цепене и пренавиване на самозалепващи материали за изработката на етикети през 2012 г. Стойността на проекта е близо 350 хил. лв., от които половината са отпуснати по ОПРКБИ. Христина Врангелова, управител на Аркотрейд, разказа пред министър Лукарски, че благодарение на този проект фирмата е увеличила производителността си 4 пъти, а от 2013 г. насам оборотът й се увеличава с 15-20% всяка година. "Новите производствени мощности доведоха до значителни подобрения. Персоналът ни се увеличи над 2 пъти, клиентите - 5 пъти. Износът ни скочи от 17% на 26% и в момента правим регулярни доставки за Румъния и Молдова", заяви г-жа Врангелова. Тя уточни, че фирмата има амбициозен план за развитието си, но на този етап основната й задача е да осигури достатъчно поръчки, за да използва целия потенциал на придобитата по проекта машина. Това е и причината Аркотрейд да се откажат от втори проект, който печелят по оперативната програма. 

"За да осигуря съфинансирането по първия проект се наложи да обезпеча заем не само със самата машина, но и със собственото и това на родителите ми жилище", пояснява Христина. По нейни думи потенциал за растеж има и е въпрос на време да успее да изплати кредита, след което ще мисли за нови възможности, които ОП "Иновации и конкурентноспособност" 2014 - 2020 биха могли да предоставят.

"За мен е изключително важно да видя, че средствата по оперативната програма водят до реален икономически резултат. Примерът на Аркотрейд е показателен и се надявам, че в новия програмен период ще имаме още такива добри практики", каза министър Лукарски. Той заяви, че изключително важен в случая е и фактът, че парите не отиват само при най-големите.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: